Notícies

 

La construcció creix lentament el 2015 deixant enrere sis anys de descensos

20 Desembre 2015 | Reus

El sector de la construcció a l'Estat espanyol repunta un 2,4% aquest 2015 per primera vegada després de sis anys llargs de crisi i d'acumular caigudes de producció des de l'any 2008, segons una de les principals conclusions de l'edició d'hivern de l'informe 'Euroconstruct'. En l'informe, però, s'adverteix que aquest repunt, en un sector tan castigat per la crisi, només es pot veure com ''un primer pas en el lent procés de recuperació de la normalitat''. Els subsectors que tiren de la recuperació són la construcció d'habitatges i l'obra pública, que en aquest últim any ha reactivitat la seva inversió pels cicles electorals d'eleccions municipals, autonòmiques i generals.
En l'informe s'explica que el conjunt del sector de la construcció tancarà aquest any 2015 amb un creixement del 2,4% i que aquest primer indicador positiu després de sis anys de caigudes s'accelerarà fins el 4,4% en el 2016. La recuperació en l'estat espanyol es registra un any després que al conjunt de la Unió Europea. Els autors de l'informe adverteixen que aquest increment de la producció del sector de la construcció no suposa recuperar els nivells d'abans de la crisi sinó que en tot cas és un primer pas d'un llarg procés per recuperar la ''normalitat''.
Subsector residencial
Els subsectors que més tiren d'aquesta bonança són el sector residencial, el dedicat a la construcció de pisos, on el repunt de vendes comença a reduir significativament els estocs en zones urbanes de gran demanda de pisos. Així, el sector residencial creix un 3,3% aquest 2015 i de cara al 2016 s'espera una forta acceleració amb un creixement del 10%. Els autors de l'informe creuen que aquest fort creixement es donarà en un entorn molt elevat de manca d'oferta de pisos i amb un nivell de vendes molt similar a les que es registraven el 2011.

El subsector de l'obra civil i obres públiques és l'altra activitat que impulsa aquest canvi de tendència en l'agregat de la construcció. Aquest ha estat un sector que s'ha vist ''beneficiat'' pel llarg cicle electoral d'eleccions municipals, autonòmiques i generals, que han disparat l'activitat del sector públic. El 2014 el creixement va ser del 3,1% i per aquest 2015 la previsió és d'un augment del 6%.

De cara a la previsió del 2016 els autors tenen molts dubtes sobre com es comportarà l'obra civil. L'evolució estarà condicionada al resultat electoral i si als partits que governen aproven o no un canvi en l'estratègia dels últims anys en el capítol de la inversió publica. Tot i això, la previsió que fixa 'Euroconstruct' és d'un creixement de l'1,6%.

El subsector que no para de caure és el de la construcció no residencial i obres relacionades en equipaments per a les empreses. En aquesta activitat no ''apareixen signes convincents'' de creixement i en tot cas si s'observa alguna activitat és en les 'zones prime', que comencen a ser les que acumulen més demanda en aquests primers moments de recuperació. Per el 2015 l'activitat d'aquest sector es preveu que caigui un 4% i el 2016 es podria donar el primer increment que els autors preveuen que sigui del 3,5%.
Creixement a l'alça de l'economia catalana
L'economia catalana va créixer un 0,9% entre el juliol i el setembre, segons els càlculs definitius de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Inicialment, l'Idescat havia estimat un increment del PIB català del 0,8% però l'ha revisat una dècima a l'alça. Per tant, Catalunya va créixer una dècima més que el conjunt de l'Estat espanyol (0,8%) durant el tercer trimestre. Així mateix, l'institut estadístic també ha millorat en una dècima el creixement del tercer trimestre en relació amb el mateix període del 2014, i l'ha situat en el 3,7%. És el creixement interanual més elevat que ha registrat el PIB de Catalunya des de finals de l'any 2006 i s'explica fonamentalment per l'evolució de la demanda interna. El creixement intertrimestral del segon trimestre va ser de l'1%, així que durant el tercer trimestre l'increment del PIB es va moderar fins al 0,9%. Mentre a l'estat espanyol l'augment del PIB va ser del 0,8%, al conjunt de la UE es va situar en el 0,4%.

 

La construcció creix lentament el 2015 deixant enrere sis anys de descensos

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96