Notícies

 

Obre les portes la nova Biblioteca Pere Anguera de Reus

20 Novembre 2015 | Reus

La Biblioteca Pere Anguera (C/Joan Salvat Papasseit, 14) va obrir portes al públic el dimecres, 18 de novembre, com la segona de les biblioteques municipals de Reus, adherida també a la Xarxa de Biblioteques Públiques de Catalunya.
L'edifici, dissenyat per l'arquitecte Joan Tous, combina les necessitats del programa funcional amb les característiques del territori, sense renunciar als principals elements de l'arquitectura contemporània de la cultura. La nova biblioteca pública impulsada per l'Ajuntament de Reus deu el seu nom a qui va ser doctor en Història Contemporània, professor de la Universitat Rovira i Virgili i president del Centre de Lectura, Pere Anguera Nolla (Reus, 18 de novembre de 1953 - 4 de gener de 2010). L'important arxiu de l'historiador reusenc es preserva a partir d'ara en un espai específic del nou equipament i està a disposició dels investigadors que desitgin consultar-lo. Entre els documents que s'hi poden trobar hi ha un important fons historiogràfic sobre el període del segle XIX i l'època contemporània, especialitats del doctor Anguera. La biblioteca neix amb l'objectiu d'apropar els serveis bibliotecaris a la zona sud de la ciutat i fomentar la lectura i l'accés a la informació com a eines de creixement personal i de transformació social, en estreta col·laboració amb les entitats de la zona. La nova biblioteca té una superfície total de 1.500 metres quadrats i una capacitat per a 35.000 documents, 100 títols de diaris i revistes i 180 punts de lectura. Està pensada i dimensionada com a biblioteca local i el funcionament i organització tècnica i logística aprofitarà l'experiència dels 12 anys de funcionament de l'altra biblioteca del Servei Municipal de Biblioteques de Reus, la Biblioteca Central Xavier Amorós. La Biblioteca Pere Anguera disposa dels següents espais a disposició del públic i dels investigadors: taulell d'informació i préstec; espai infantil i de lectura informal; Taller; sala general (inclou els serveis informàtics i el fons àudiovisual); servei de diaris i revistes; sala d'actes i el fons Pere Anguera. Precisament la vídua de l'escriptor va assegurar en la inauguració que el centre era ‘el reconeixement a la militància ciutadana' d'Anguera i va desitjar que "els reusencs es facin seu l'espai" i que "les persones que gestionin el fons li donin l'empenta necessària per fer-lo més visible".
L'edifici
El nou edifici, situat a la zona de Mas Iglesias de la ciutat, és obra de l'arquitecte Joan Tous, en col· laboració amb els Serveis Tècnics Municipals d'Arquitectura, i combina les necessitats del programa funcional amb les característiques del territori, sense renunciar als principals elements de l'arquitectura contemporània. Destaca el contrast assolit entre la visió exterior de l'edifici i l'amplitud, la lluminositat i la calidesa dels espais interiors i sobretot el gran finestral de la primera planta, des d'on es pot admirar una insòlita visió de la ciutat. El projecte es va dissenyar en coordinació entre el Servei Municipal de Biblioteques i el Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Les obres de construcció i equipament de la nova biblioteca tenen un pressupost total de 3 milions d'euros, que inclouen els treballs d'acabament de l'edifici, la urbanització de l'entorn, l'equipament bàsic del vestíbul general, la biblioteca infantil, les sales de préstec, els espais de la primera planta, altell, magatzems, sales de revistes i polivalent, la de reunions, la zona de catalogació, les oficines, el mobiliari i els equips informàtics. La nova inversió permetrà obrir al públic la planta baixa i el fons Pere Anguera, de dilluns a dijous de 16:00 a 20:00 h i els divendres de 10:00 a 14:00 h. És previst que durant l'any 2016 puguin entrar en funcionament els espais de la sala general de la primera planta i del soterrani. La nova biblioteca dóna servei a una àmplia zona del sud de la ciutat i s'afegeix a l'existència d'un altre equipament cultural municipal en aquesta mateixa àrea urbana, el Centre de la Imatge Mas Iglesias. Aquest nou edifici s'ubica a més en un entorn amb equipaments educatius molt propers, com són la zona universitària de Bellissens, l'Institut Roseta Mauri i l'Escola Eduard Toda.
Els entrebancs
El passat mes de març es van reactivar els treballs per finalitzar i obrir al públic la biblioteca, després d'uns anys de l'aturada de les obres, de manera que el Govern de la ciutat ha fet realitat el compromís de finalitzar i obrir la biblioteca dins l'any 2015. L'alcalde, Carles Pellicer, va expressar la seva satisfacció pel fet que finalment la Biblioteca Pere Anguera sigui una realitat, va recordar les dificultats que ha calgut superar en els darrers anys per fer possible la culminació d'aquest projecte i va animar la ciutadania i els veïns del barri de Mas Iglesias a fer-se seu i gaudir d'aquest nou equipament públic. De fet, la Biblioteca Pere Anguera és ja una realitat, encara que falten alguns detalls, després de molts entrebancs des de que es va decidir tirar endavant. Inicialment l'Ajuntament de Reus, a través del desaparegut i polèmic hòlding municipal Innova, adjudicava les obres de la Biblioteca Pere Anguera al març de 2010 a l'empresa Arias i Olivé SA, amb un pressupost d'adjudicació de més d'1,5 milions. Amb les obres gairebé acabades, i quan només quedava l'equipament interior, el concurs de creditors de l'empresa va interrompre la finalització de les obres el 2011. Amb el canvi de govern i l'arribada de CiU i PP al poder, el consistori va assegurar que no hi havia diners per obrir la biblioteca i aquesta va estar tancada i sense moviment fins que l'alcalde Carles Pellicer, després d'una intensa campanya ciutadana reclamant l'obertura del centre, va anunciar que el projecte es desencallaba injectant aquest any 1.280.000 milions d'euros (on s'incloïen el pagament del deute pendent del tripartit i el sobrecost de 193.000 euros, fruit dels despeses produïdes per la paralització de les obres). Aquesta quantitat, sumada als poc més de 2 milions que en el seu dia va pressupostar el govern de Pérez, dóna la xifra dels 3 milions que ha costat finalment el equipament. Ara queda pendent l'obertura de la sala general de la segona planta i els espais subterranis

Obre les portes la  nova Biblioteca Pere Anguera de Reus

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96