Notícies

 

Adéu a la històrica fumera de l’antiga fàbrica del Passeig Mata

05 Octubre 2015 | Reus

L'Ajuntament de Reus va ordenar a la propietat de la fumera situada al passeig Mata, 30, el desmuntatge parcial de l'element arquitectònic que va ser danyat el diumenge 27 de setembre com a conseqüència de la caiguda d'un llamp. D'aquesta manera Reus perd un dels seus elements més característics de la part nord de la ciutat. Tal i com va explicar l'alcalde, Carles Pellicer, l'Ajuntament va dictar l'ordre urgent i imminent, com a mesura de seguretat i d'acord a l'informe dels serveis tècnics municipals d'Arquitectura i el vist-i-plau de la Generalitat de Catalunya. El Govern de Reus compta també amb un informe extern que en recomana el desmuntatge i l'acord de la propietat de la fumera. En el moment de tenir coneixement dels fets, l'Ajuntament va treballar en tres línies paral·leles: garantir la seguretat dels veïns i l'entorn; la inspecció i l'avaluació dels danys; i l'elaboració d'un pla d'acció pel desmuntatge de la fumera. Les obres van començar el mateix dimarts 29 de setembre tot i que els forts aiguats que van caure el dia de Sant Miquel ha fet alentir els treballs que van a càrrec d'una grua de grans dimensions. En el momento del tancament d'aquest número, els treballs de desmuntatge continuaven encara.
Els fets
La Guàrdia Urbana va rebre a les 8:00h del diumenge una trucada del 112 alertant que un llamp havia causat danys a la fumera. Com a conseqüència de l'incident, la Guàrdia Urbana i els Bombers de la Generalitat van desallotjar 25 veïns dels immobles del voltant: del passeig Mata, 26-28 i del carrer de Joan Martell, 30. Tots els veïns van ser reallotjats en altres immobles. La Guàrdia Urbana va retirar els vehicles aparcats al passeig Mata 28-30 i al carrer de Joan Martell, 30, per evitar altres afectacions. Així mateix, va assegurar la zona amb un cordó de seguretat i va ha tallar el trànsit de vehicles als carrils més pròxims al passeig Mata, entre el passeig Sunyer i el carrer de Joan Martell. Els serveis tècnics municipals van inspeccionar la xemeneia i van concloure que la fumer presentava risc de caure; que el llamp ha causar una explosió interna que va afectar greument l'estructura. Pla d'acció pel desmuntatge El desmuntatge parcial de la fumera compta amb el vist-i-plau de la Generalitat de Catalunya. Informe preceptiu, donat que es tracta d'un element catalogat en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Historicoartístic i natural de Reus. La protecció afecta la fumera com element singular. L'Ajuntament compta també amb un informe extern, que també en determina la necessitat urgent de desmuntatge. L'elevat risc que presentava la xemeneia va fer decidir l'Ajuntament per ordenar el desmuntatge i no la reparació. El desmuntatge serà parcial, d'aproximadament tres quartes parts de l'estructura (dels 50 m originals se'n conservaran uns 16). Els treballs es faran manualment a càrrec de tècnics especialistes de l'empresa Profirex, treballs pels quals serà necessària la instal·lació d'una grua de grans dimensions. L'Ajuntament buscarà l'acord amb la propietat per a la conservació del material desmuntat que es pugui recuperar de cara a la futura reconstrucció de la fumera. Recuperació de la fumera L'Ajuntament de Reus ja treballa en la futura recuperació de la fumera, Els treballs es fan manualment a càrrec de tècnics especialistes de l'empresa Profirex, treballs pels quals ha estat necessària la instal·lació d'una grua de grans dimensions donat el seu valor patrimonial. Pròximament, tramitarà la modificació del planejament urbanístic necessà- ria per tal de fixar la recuperació de la xemeneia com a condició per al desevolupament de la unitat d'actuació urbanística en la qual s'inclou la xemeneia. La fumera de la fàbrica Weger està inclosa en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Historicoartístic i natural de Reus. La protecció afecta la fumera com element singular.

Adéu a la històrica fumera de l’antiga fàbrica del Passeig Mata

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96