Notícies

 

Les obres de la Sagrada Família podríen estar llestes en 10 anys

19 Octubre 2016 | Barcelona

Una dècada. Aquest és el termini que els responsables de la construcció de la Sagrada Família s'han marcat per enllestir la gran obra de l'arquitecte del Baix Camp. Si es compleixen els terminis l'obra podria enllestir-se al voltant del 2026. Ara mateix s'han començat a aixecar les sis torres centrals, que es faran ben visibles a partir del 2018. L'any 2020 la construcció hauria d'estar enllestida fins els pinacles, el darrer tram parabòlic, i, si es compleixen els càlculs, estaran acabades entre el 2021 i el 2022. L'arquitecte director de la basílica, Jordi Faulí, va explicar fa uns dies que un cop alçades les torres de Jesucrist, de la Mare de Déu i dels quatre evangelistes, la intervenció arquitectònica entrarà en la darrera fase, que es vol culminar el 2026.
Per al projecte de la construcció de les sis torres centrals ha calgut idear un sistema constructiu pràcticament desconegut fins al moment. Es tracta de la pedra posttensada, un sistema de panells de pedra tensats amb barres d'acer que permet mantenir la pedra com a material constructiu i estructural de forma segura, seguint les pautes d'Antoni Gaudí. El sistema de la pedra posttensada fa que la torre sigui més resistent i que, per tant, pugui ser més prima i lleugera, malgrat que complirà totes les mesures legals de seguretat per resistir vents forts i terratrèmols.

Les torres centrals són un dels grans reptes de l'equip arquitectònic que està intervenint al centre, i que ja ha executat el 70% de les obres. De fet, en acabar les torres (el 2022 si es compleixen els càlculs) només quedaran quatre anys més d'obres (intervencions a la Façana de la Glòria, construcció de la Sagristia de llevant, o el claustre i una petita capella a l'absis de la façana que dóna al carrer Provença). Així doncs, la Sagrada Família estaria acabada arquitectònicament l'any 2026. Això, és clar, sempre que el temple disposi dels 25 milions d'euros anuals necessaris per mantenir aquest ritme constructiu i que provenen bàsicament dels milions de visitants, segons ha detallat Faulí. Després s'hauran d'acabar detalls artístics i escultòrics d'algunes zones de l'edifici.

Actualment el temple té 8 torres acabades, i les més altes són les torres centrals de la façana de la Passió, de 112 metres. A banda dels treballs a les torres, el temple ha enllestit darrerament la sagristia de ponent (es pot visitar des de l'any passat), també el pòrtic superior de la façana de la Passió (resta pendent la col·locació de la creu i altres escultures), les cantories de l'interior de la basílica, els vitralls superiors de l'absis i, més recentment, l'escala de la banda del Naixement. A més, el passat mes de desembre es va col·locar la darrera porta del Naixement, la corresponent al portal de l'Esperança, de l'escultor Etsuro Sotoo. Per últim, s'està fent l'estudi per restaurar en un futur la façana del Naixement, la primera acabada, l'any 1930. Sobre la façana de la Glòria, la més endarrerida de les tres, s'abordarà després de les torres, ja que és per on actualment entren els materials de construcció.

La Junta Constructora de la Sagrada Família ha remarcat que l'obra es pot acabar sense generar cap afectació més enllà de l'espai que ara ocupa després que el regidor d'Arquitectura de l'Ajuntament de Barcelona, el socialista Daniel Mòdol, hagués considerat fa uns dies la Sagrada Família com una pseudoobra de Gaudí, una gran farsa i una mena de mona de Pasqua gegant. En un comunicat, la Junta Constructora va afegir que la intenció és finalitzar les obres el 2026 amb la construcció de tot el que és necessari dins del recinte.

La Junta Constructora de la basílica va explicar en la nota que els fonaments de la façana de la Glòria, al carrer Mallorca, ja estan fets i, per tant, segons apunta no és necessari enderrocar res per avançar en la construcció i per acabar el temple. Hi ha vuit pilars construïts, per tant, la façana es pot acabar, assenyala.

La Junta Constructora afirma que té com a objectiu prioritari la construcció del temple de la Sagrada Família d'acord amb el projecte que va dissenyar Gaudí i reitera que el disseny i la construcció segueixen de manera escrupolosa les directrius que l'artista va deixar escrites, dibuixades o en models. Afegeix que les solucions tècniques han evolucionat tant en l'àrea constructiva com en l'arquitectònica i que aquesta evolució permet ara noves vies de solució als diferents reptes plantejats

 

Les obres de la Sagrada Família podríen estar llestes en 10 anys

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96