Notícies

 

La torre de Maria de la Sagrada Família ja és visible des del carrer

28 Setembre 2017 | Barcelona

La basílica de Barcelona encara la recta final cap al 2026 amb el 70% de la construcció acabada de l'obra que Antoni Gaudí va planejar fa mes d'un segle 

Quan falta menys d'una dècada per a la finalització prevista de les obres que un segle va projectar l'arquitecte del Baix Camp Antoni Gaudí, la Basílica de la Sagrada Família encara la recta final cap al 2026 amb el 70% de la construcció acabada i immersa en la construcció de les 6 torres centrals.

"Des de l'exterior és possible veure com s'alça la torre de la Mare de Déu, que ja arriba als 79 metres", va explicar fa uns dies Jordi Faulí, arquitecte director de la Basílica, durant la roda de premsa celebrada al temple amb motiu de les Jornades de Portes Obertes que van tenir lloc els dies 23, 24 i 25 de setembre.

El 2022: les torres centrals
Amb l'evolució de les obres va canviant no només el perfil de la Basílica, sinó també el de la ciutat de Barcelona: "Les torres centrals són uns dels grans reptes de l'equip arquitectònic. Les obres avancen a bon ritme; si aquest continua, acabarem la part arquitectònica el 2026", va declarar Josep Faulí.

El 2022 és l'any previst de finalització de les obres de construcció de les 6 torres centrals. Per a aquest projecte ha calgut emprar un sistema constructiu pràcticament desconegut fins al moment. Es tracta de la pedra posttesada, un sistema de panells de pedra tensats amb barres d'acer al seu interior que permet mantenir la pedra com a material constructiu i estructural de forma segura, i la construcció per grans panells. És la primera vegada que es fan servir aquests elements en l'obra de la Basílica, i els arquitectes reconeixen que permeten accelerar la construcció. Jerónimo Buxareu, un dels arquitectes, va explicar que es van poder col·locar catorze d'aquestes peces en dos dies. Els panells es construeixen al nucli de Galera, al terme municipal de Gaià, a la comarca del Bages, i després es traslladen directament al punt del monument que els pertoca.

La torre de la Mare de Déu es pot veure créixer des del carrer, ja que es construeix sense bastides a l'exterior. Ubicada sobre l'absis i de 138 metres d'alçària, envoltarà el gran hiperboloide que dona llum a l'altar i que conduirà la llum de l'exterior fins al presbiteri. L'interior de la torre serà un espai monumental buit. Es preveu que a finals d'any la torre de la Mare de Déu arribi als 85 metres.

Les torres dels evangelistes Mateu, Joan, Lluc i Marc estan entre el nivell u i dos dels tretze amb què comptaran, i es preveu que al 2021 arribin als 135 metres d'alçària.

La torre de Jesucrist serà la més alta, amb 172,5 metres. Estarà formada per dotze paraboloides de finestres triangulars, amb arestons de pòrfir a les cantonades, en referencia a la sang de Jesucrist. La torre començarà a créixer l'any vinent i tindrà dotze nivells. El nucli tindrà una escala de cargol i un ascensor al seu interior que conduiran a la creu. Aquest nucli serà totalment de pedra, de granit blanc, i no hi haurà presència de formigó.

Un cop acabades les sis columnes, Faulí va explicar que encara faltarà completar alguns punts que donen als carrers Provença i Mallorca i col·locar totes les cobertes. De cara el 2026, l'arquitecte ha dit que no es compromet que estigui finalitzada la part artística, tot i que assegura que hi estan treballant amb un equip de teòlegs.

Pel que fa a l'interior, les novetats són la reforma de les escales d'accés al presbiteri i les vint fileres de bancs nous, que segueixen l'estil d'Antoni Gaudí. Els desigs del pare del projecte s'intenten seguir en cada detall. Faulí també ha destacat el miralls, que "canvien en cada moment del dia, i tornar-los a contemplar també és una novetat".
D'altra banda, també està en marxa un pla per estudiar la restauració la façana del Naixement, que dóna al carrer Marina. Fins ara s'ha analitzat el detall de la façana amb una grua que ha recollit 14.000 fotografies. Quan estigui acabada, l'objectiu és presentar el resultat a la Generalitat perquè pugui ser declarada Patrimoni de la Humanitat. En aquest punt del temple, també s'estan construint dos edificis d'entrada a banda i banda de les escales, que comptaran amb controls de seguretat amb escàners.
La Sagrada Família segueix sent un punt de visita obligat pel públic estranger i local, i el 2016 va augmentar un 7% el nombre de visitants, arribant als 4,5 milions. Això permet finançar bona part del projecte arquitectònic, que enguany compta amb 48,9 milions d'euros de pressupost. En paraules de Faulí, és gràcies a la gent i als arquitectes que Gaudí estava convençut que el seu somni es culminaria.

 

La torre de Maria de la Sagrada Família ja és visible des del carrer

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96