Notícies

 

El Gremi de la Construcció del Baix Camp reclama a l’Ajuntament de Reus unes licitacions adequades als preus real

12 Març 2019 | Reus


• Assegura que el Centre Social El Roser ha quedat desert perquè el preu de la licitació era inferior al valor real de l'obra en quasi un 30% i no pel moment econòmic del sector, tal com van indicar les autoritats.

• Si s'eliminen els marges raonables de benefici, només poden ofertar empreses de dubtosa reputació, que basen el benefici en la precarietat laboral, incompliment de normatives, augment de sinistralitat laboral etc.

El Gremi de la Construcció del Baix Camp alerta en un comunicat de les greus conseqüències per les empreses del sector les condicions d'algunes licitacions públiques que es treuen a concurs i que consideren que estan per sota del preu de cost. Des del Gremi es valora positivament que es treguin obres a concurs i que facin inversions, però el que cal fer és que aquestes obres surtin amb més dotació econòmica.

El darrer cas produït a les nostres comarques i que exemplifica aquesta situació és l'execució del nou Centre Social del Roser de Reus que va treure a concurs l'Ajuntament fa uns mesos amb un pressupost de licitació de 454.000 euros. i que ha quedat desert perquè cap empresa de la ciutat ni d'altres contrades ha decidit participar en la licitació, provocant un endarreriment en el projecte i una nova licitació a l'alça per intentar atreure alguna constructora.

No és la primera vegada que aquesta circumstància succeeix a Reus. L'any passat va quedar desertes també les obres d'ampliació dels vestidors del Complex Esportiu de La Pastoreta, amb un pressupost de licitació de 196.000 euros, perquè cap empresa s'hi va mostra interessada. Finalment es va treure a licitació per un valor de 269.000, un 28% superior al pressupost inicial, i van ser 8 les empreses que hi van participar, adjudicant l'obra per 229.000 euros, 35.000 euros més que l'import de la primera licitació. Fa només unes setmanes va quedar deserta també la licitació de les obres de remodelació del Carrer Miami de Reus, pressupostades inicialment en 55.000 euros, sense que cap empresa decidís de participar-hi.

‘Cal una rectificació'
El Gremi de la Construcció del Baix Camp considera que des del consistori reusenc sembla que de vegades es menysvalora la problemàtica o es busquen excuses inversemblants per no afrontar el problema real, que és que s'intenta comprar per sota del preu de cost, desconeixent la realitat del sector. Les empreses reusenques i de la comarca tenen capacitat de sobres per tal d'assumir els projectes urbanístics que es plantegen, tant públics com privats, "però no ho podem fer a qualsevol preu". El Gremi considera que no hem arribat a recuperar-nos dels estralls de la crisi i que el fet de licitar per sota de preus de cost suposa un menysteniment per les empreses i una disminució directa de la qualitat del producte final. Les empreses agremiades tenen el màxim interès en treballar a la ciutat però amb preus dignes.

Des del Gremi de la Construcció del Baix Camp s'assegura que en el Centre Social del Roser hi van haver diverses empreses agremiades que van pressupostar l'obra i que van decidir no presentar-se perquè no els sortia a compte, ja que el preu de licitació pot situar-se fins a un 30% del valor real de l'obra, i per això "cal una rectificació", es reclama des del Gremi.

El principal perjudicat per aquesta situació no són només les empreses i els seus treballadors, sinó la ciutadania en general, vianants, comerços, residents... que veuen com de vegades els seus impostos s'inverteixen en obres defectuoses i mal executades que s'han de refer al cap de poc temps, endarreriments injustificats (cas plaça Catalunya), o bé inversions que queden a mig fer per abandonament de les empreses.

El Gremi de la Construcció del Baix Camp reclama a les administracions locals que sorgiran de les properes eleccions mesures concretes per evitar que en el futur tornin a produir-se aquestes situacions. El Gremi planteja que es liciti d'acord amb els costos reals de les obres, que per això hi ha les taules salarials de conveni publicades, o bé preus de l'ITEC... Si s'eliminen els marges raonables de benefici, només poden ofertar empreses de dubtosa reputació, que basen el benefici en la precarietat laboral, incompliment de normatives, augment de sinistralitat laboral, etc; i que per descomptat, no estan agremiades. En aquest sentit, el Gremi considera que també s'hauria de tenir en compte les empreses que s'han despenjat del conveni de la construcció procedents d'altres zones del paío que participen en aquest tipus de licitacions temeràries. Per això cal reclamar que les empreses adjudicatàries compleixin tots els requisits i compleixin el conveni vigent de la construcció.

El Gremi de la Construcció del Baix Camp assegura que el sector de la construcció a les nostres comarques és estratègic perquè les empreses estan arrelades al territori, ocupen ciutadans de les nostres comarques i col·laboren amb la millora de l'economia en general al Camp de Tarragona.

 

 

El Gremi de la Construcció del Baix Camp reclama a l’Ajuntament de Reus unes licitacions adequades als preus real

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96