Notícies

 

Reus invertirà 4'3 milions aquest 2019

28 Juliol 2019 |

El Pla d'Inversions 2019 confirma el compromís del Govern de finalitzar projectes, iniciar-ne de nous i planificar la gestió futura de la ciutat.

 

  • Tornarà a licitar-se el Centre Social del Roser, finanitzarà la reforma del Camí de Valls; l'enjardinament de l'avinguda de Josep Laporte; la il·luminació de la plaça de Villarroel; la Il·luminació del carrer de Martí Folguera o la remodelació del Parc de Mobilitat del passeig Mata.
  • L'Ajuntament vol realitzar en els propers mesos projectes que s'executaran de manera planificada al llarg del mandat, d'entre els quals destaca la redacció del projecte executiu per a la construcció de nou habitatge social i aparcaments a l'antiga Hispània.

El Govern de Reus tenia previst portar al ple de l'Ajuntament del 31 de juliol un Pla d'Inversions per al 2019 de 4,3 milions d'euros amb la previsió de que fos aprovat per la majoria de les tres forces del govern: Junts per Reus, ERC i Ara Reus. La regidora d'Hisenda, Mari Luz Caballero, va presentar fa uns dies el document i les dues fonts amb les que es finançarà: els 3,5 milions d'euros de romanents de tresoreria amb que es va tancar l'exercici 2018 i una operació de crèdit de 795.000 euros vinculada al Pressupost 2019. Aquest pla d'inversions l'havia avançat parcialment en diverses reunions amb el Gremi de la Construcció el propi alcalde de la ciutat, Carles Pellicer, que havia reiterat als agremiats la confiança que des de l'Ajuntament de Reus es tornarien a impulsar diverses obres a la ciutat un cop les arques municipals han pogut ser sanejades.
Per fer possible el Pla d'Inversions, el Govern portarà a la Comissió Informativa de Serveis d'Hisenda i de Serveis Generals dues propostes d'acord: l'aprovació del Pressupost de 2019 i l'expedient de distribució del romanent de tresoreria de 2018. Durant la seva intervenció, Caballero va destacar dues idees principals que defineixen les dues propostes d'acord: «Som hereus de la bona gestió pressupostària que s'ha fet els últims anys en aquest Ajuntament»; «presentem un projecte de Pressupost que és la garantia per gestionar la ciutat amb rigor fins a final d'any», i «assentem les bases per a la planificació estratègica de la ciutat, i per elaborar amb rigor i garanties el Pla de Mandat».

 

El Pla d'Inversions 2019 confirma el compromís del Govern de finalitzar projectes, iniciar-ne de nous i planificar la gestió futura de la ciutat. El paquet de 4,3 milions d'euros d'inversió es divideix així en tres grans grups:

Finançament d'execució d'obres. Entre aquestes destaca el Centre Social del Roser que, davant la disponibilitat de pressupost, es farà íntegrament tot el projecte des de l'inici. Cal recordar que aquest centre havia de començar la passada legislatura però finalment va quedar desert per incompareixença de cap empresa, un fet que va provocar la protesta del Gremi de la Construcció del Baix Camp per algunes licitacions públiques amb uns preus fora de mercat. La llista continua amb projectes com la finalització de la reforma del Camí de Valls; l'enjardinament de l'avinguda de Josep Laporte; la il·luminació de la plaça de Villarroel; la Il·luminació del carrer de Martí Folguera; la segona fase d'implantació del Pla de Videovigilància de Reus; la remodelació del Parc de Mobilitat del passeig Mata; l'adquisició de prestatgeries per l'Arxiu i de llibres per a la biblioteca; o les obres en edificis municipals per habilitar espais per als representants sindicals dels treballadors.


Elaboració d'estudis, plans directors i plans executius. Es tracta de realitzar projectes que s'executaran de manera planificada al llarg del mandat, d'entre els quals destaca la redacció del projecte executiu per a la construcció de nou habitatge social i aparcaments a l'antiga Hispània. La llista inclou el projecte executiu de la transformació en zona de vianants del raval de Santa Anna; el de la ronda Nord; els dels nous centres cívics Gregal i Pastoreta; el del futur parc de lliscament; el de la reforma viària dels carrers de Miró i Santa Helena; el de la vorera sud de l'avinguda de Sant Jordi; el de la plaça de Comte de Reus; i els dels carrers de Joan Ramis i del Canal. També inclou l'estudi urbanístic per repensar la connexió del carrer Ample amb el passeig Mata.

Finançament de sentències urbanístiques. Derivades de contenciosos de fa més de 10 anys i que han estat contràries a l'Ajuntament; o al finançament de noves expropiacions.
En la roda de premsa de presentació del projecte de Pressupost de 2019, la regidora d'Hisenda va afirmar que «el Govern tot just ha començat a treballar; i per tant tenen poca càrrega política en comparació amb altres. Això sí, són la garantia de suficiència econòmica i pressupostària per fer front a la gestió de la ciutat amb rigor fins a final d'any. No incorporem cap programa nou... però sí que demostrem la voluntat i la dinàmica de treball del Govern: Rigor, bona gestió, i mirada llarga en la planificació de projectes estratègics i de futur.


Els comptes són bàsicament una adaptació de les despeses a la previsió d'increment dels ingressos, xifrats en 1,9 milions d'euros (795.000 euros de l'operació de crèdit a banda, destinats íntegrament a finançar inversions). Un increment d'ingressos provinents, principalment de dues vies: l'increment dels ingressos per la via d'impostos i taxes vinculades al major dinamisme econòmic que està experimentant la ciutat. Són 1,5 milions d'euros, provinents de més llicències d'activitat, plusvàlues, Impostos de construccions i Obres, etc.. i una segona via que són els estalvis de la despesa financera, generats amb la bona gestió de l'endeutament i la reducció dels tipus d'interès. Estalvis fixats en uns 400.000 euros.


Adaptació de despeses
L'adaptació de les despeses es poden resumir en tres grans blocs:

300.000 euros a Recursos Humans, destinats al funcionament ordinari de l'administració i l'adequació dels organigrames.
750.000 euros destinats a l'adequació de contractes de serveis com la reposició de vehicles del servei de neteja; els serveis de manteniment i de neteja de les escoles; l'increment de costos de les comunicacions postals de l'Ajuntament; o l'adequació del manteniment de les zones verdes de la ciutat.
850.000 euros de transferències corrents, destinats al finançament de la nova flota d'autobusos de Reus Transport, a finançar l'increment de la subvenció per als usos de les instal·lacions esportives; o a transferències a l'Institut Municipals Reus Cultura, Reus Promoció o el Consorci del Teatre Fortuny, entre altres.

 

 

Reus invertirà 4'3 milions aquest 2019

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96