Notícies

 

La Sagrada Família descobreix com seran els terminals que coronaran les torres dels Evangelistes

23 Setembre 2019 | Barcelona

· Les torres dels Evangelistes arriben al novè nivell dels tretze que tindran, excepte la torre de l'Evangelista Lluc, que ha estat la primera a arribar al desè nivell. La torre de la Mare de Déu es troba al quinzè nivell dels dinou que tindrà i la torre de Jesucrist arriba al tercer nivell.

· El principal escull per a la finalització de les obres de la Sagrada Família el 2026 es troba en la culminació de la Façana de la Glòria, tal i com la va pensar Antoni Gaudí. És a dir, el projecte d'ampliació i construcció d'una escalinata que naixeria a la mateixa façana i que hauria d'arribar fins a l'avinguda Diagonal

 

La Sagrada Família entra en la recta final de la seva construcció, centrada en l'aixecament de les sis torres centrals. El 2021 està previst que les quatre torres dels Evangelistes projectades per Antoni Gaudí (Mateu, Marc, Lluc i Joan) estiguin finalitzades.
Per aquest motiu, la Sagrada Família va presentar fa uns dies com seran les escultures que coronaran cadascun dels terminals del Evangelistes, obra de l'escultor Xavier Medina Campeny. «Les torres dels Evangelistes estaran culminades per les quatre figures amb què la iconografia cristiana els ha representat tradicionalment: un àngel en el cas de Mateu, un lleó en el de Marc, un bou en el de Lluc i una àliga en el de Joan va explicar Jordi Faulí, arquitecte director de la Basílica.
Actualment, les torres dels Evangelistes arriben al novè nivell dels tretze que tindran, excepte la torre de l'Evangelista Lluc, que ha estat la primera a arribar al desè nivell. La torre de la Mare de Déu es troba al quinzè nivell dels dinou que tindrà i la torre de Jesucrist arriba al tercer nivell. Totes elles superen ja els 100 metres d'alçària.

L'estructura que s'aplicarà generarà espais lliures on podran accedir els visitants. La torre, de 172,5 metres d'alçada estarà formada exteriorment per dotze paraboloides de finestres triangulars. A l'interior, un primer espai de 60 metres d'alçada tinrà un nucli d'escala de caragol de pedra al centre de la qual se situarà un ascensor amb tancament de vidre que permetrà pujar fins a la base de la creu que coronarà la torre.

Amb motiu de les Portes Obertes d'enguany, la Sagrada Família va posar en marxa un concurs per sortejar 30.000 entrades per accedir al temple els dies 20, 21 i 23 de setembre. Els guanyadors del sorteig van poder veure en directe com seran les escultures que culminaran les torres, a través dels prototips dels terminals dels Evangelistes a escala 1:5 que es van exposaar a pla de temple fins al 24 de setembre.


El final de l'obra, el 2016

Per la seva part, Esteve Camps, president delegat de la Sagrada Família, va detallar que d'una forma legalitzada s'acabarà la basílica el 2026 pel que fa la construcció. Això no inclou la decoració de la façana de la Glòria, que "és un contingut molt ric que supera les 100 figures que s'hi ha de posar". Va assegurar que es farà un concurs i una selecció perquè són més de 100 figures i no pot fer-ho només un sol artista. "Podrien ser tres artistes, però s'ha d'esperar l'opinió dels experts", va assenyalar.
Camps va explicar també que negociaran amb l'Ajuntament de Barcelona i els veïns les obres de l'escalinata que afecten al carrer Mallorca i la façana de la Glòria i confia en què arribin a un acord. Les negociacions començaran aquest mateix mes de setembre. "Amb l'Ajuntament es va negociar i es va arribar a parlar amb l'equip tècnic si es podia reduir la mida per no afectar a tantes cases", va dir. "Les negociacions es faran a tot nivell: arquitectònic, municipal, veïnal i de col·legis professionals", va afegir.
Problemes legals
D'altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit el recurs que va plantejar la Plataforma d'Afectats per la Sagrada Família contra el pla especial urbanístic que va aprovar l'Ajuntament i promogut per la junta del temple. Preguntat per això, Camps va dir que són respectuosos amb la justícia i no volen coaccionar de cap manera. "La discrepància és una mostra de democràcia i de vida activa i que unes persones discrepin de la decisió municipal i de la Sagrada Família no és cap problema, serà la justícia que digui qui té raó. Quan hi hagi la sentència, s'acatarà si es considera justa i sinó, es farà un recurs", va concloure.

La Façana de la Glòria

Fins ara, el principal escull per a la finalització de les obres de la Sagrada Família es troba en la culminació de la Façana de la Glòria, tal i com la va pensar Antoni Gaudí. És a dir, el projecte d'ampliació i construcció d'una escalinata que naixeria a la mateixa façana i que hauria d'arribar fins a l'avinguda Diagonal. Des de fa dos anys la Junta constructora de la basílica i l'Ajuntament de Barcelona negocien, en grups de treball quinzenals, un Pla Especial per trobar l'encaix entre el projecte original que defensa el temple i les implicacions urbanístiques i veïnals de dur a terme una operació d'aquest nivell.

 

La Sagrada Família descobreix com seran els terminals que coronaran les torres dels Evangelistes

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96