Notícies

 

La crisi del Coronavirus atura també el sector de la construcció

31 Març 2020 | Reus

 

  • Finalment, el govern espanyol obliga a cessar l'activitat econòmica ‘no essencial', fins al dia 9 d'abril a l'espera de l'evolució de la pandèmia que està provocant una gran crisi sanitària, econòmica i social al món sencer
  • L'executiu espanyol també ha aprovat que tots els treballadors puguin gaudir d'un permís retribuït per rebre el seu salari. Superada la crisi, els treballadors hauran de recuperar les hores progressivament

 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar aquest diumenge 29 de març que l'executiu paralitzarà l'activitat dels treballadors dels serveis no essencials a partir del dilluns 30 de març (tot i que finalment es va deixar temps per l'aturada fins el 31 de març), i fins al 9 d'abril. Amb aquesta mesura reclamada des de fa setmanes per molts governs autonòmics i sectors socials i empresarials, el president del govern espanyol assumia el crit social d'aturar el país per lluitar contra el coronavirus, la pandèmia que ens afecta des de fa setmanes i que al moment de tancar aquesta edició, el dia 30 de març, ja portava més de 6500 morts a l'Estat espanyol i mig centenar a les comarques de Tarragona. El sector de la construcció, que feia dies que reclamava també la suspensió de l'activitat, finalment podrà aturar per tal de protegir la salut dels seus treballadors.
En roda de premsa a la Moncloa, Sánchez va explicar que en un Consell de Ministres extraordinari s'aprovarà la mesura, que considera "excepcional" i "de gran duresa". A més, l'executiu també ha aprovat que tots els treballadors puguin gaudir d'un permís retribuït per rebre el seu salari. Superada la crisi, els treballadors hauran de recuperar les hores progressivament. Segons el president, que ha recordat que el període inclou la Setmana Santa, la mesura l'avalen els experts i permetrà reduir "encara més" la mobilitat.
Durant els dies que duri el permís, que inclou les vacances de Setmana Santa, els treballadors cobraran el salari i, després, recuperaran les hores no treballades "paulatina i espaiadament". Per al govern espanyol així disminuirà la mobilitat "com en un cap de setmana" i, per tant, també baixaran els contagis i es podrà "descongestionar" les UCI.

Segons el cap de l'executiu aquesta mesura serà "efectiva" i arriba "al moment adequat". "La societat ara està preparada", ha remarcat. En referència a les peticions de confinament total, ha explicat que es podia o bé "tancar tota l'economia" o bé "obrir nous espais que permetin no tancar del tot, però sí reduir els graus necessaris per vèncer", com considera que s'ha fet. Sánchez ha avisat que Espanya està vivint "les hores més dures" de la crisi del coronavirus però ha augurat que "ja s'arriba a la cresta de l'onada", tot i que ha demanat "no abaixar la guàrdia i intensificar la lluita".


La UE se la juga
Sánchez també ha aprofitat per reclamar a la Unió Europea que posi en marxa "una espècie d'economia de guerra" perquè els estats membres puguin fer front al coronavirus. "Europa, escolta'ns: necessitem contundència i solidaritat", ha dit el president espanyol, que ha demanat que es promogui "la resistència i la recuperació". En aquest sentit, ha apostat perquè els estats no hagin d'afrontar endeutament públic contra la pandèmia i es mobilitzi "una gran quantitat de recursos" a través del que seria "un nou 'pla Marshall', per tal que es pugui "mutualitzar l'endeutament".


Europa no ha creat el virus
Durant la seva intervenció, el president espanyol ha volgut remarcar que Europa "no ha donat a llum" al virus i ha recordat que tampoc ho ha fet "cap país europeu germà ni Espanya". Sánchez, de fet, ha afirmat que és "una fatalitat que ha dibuixat un trajecte mortal que arrenca a Orient i ara es situa en països com Espanya".


El Govern vol que l'Estat assumeixi l'aturada i no les empreses i treballadors
La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat a l'executiu espanyol que sigui l'Estat qui assumeixi el cost de l'aturada i no les empreses i els treballadors. En roda de premsa, Budó ha insistit que la petició del Govern d'un confinament total no era una qüestió "d'uns territoris contar altres, sinó de salut". La portaveu ha celebrat la decisió del govern espanyol de restringir els moviments als treballadors essencials, i ha assegurat que "no es tracta de posar-se medalles o d'atribuir-se cap mèrit en aquests moments". "Malgrat que arriba potser 15 dies tard, esperem que serveixi per evitar la propagació del virus", ha dit. Ara el que falta, ha reiterat, són mesures econòmiques per poder sortir de la crisi.

 

La crisi del Coronavirus atura també el sector de la construcció

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96