Notícies

 

‘Esperem que l’administració aposti per l’empresa local’

26 Maig 2020 | Reus

En primer lloc, la pregunta és obligada. Quina és la situació actual del sector de la construcció a les nostres comarques?
La situació del nostre sector ha anat millorant a mesura que ha avançat la desescalada del confinament, però encara queda molt per fer perquè han estat setmanes complicades plenes d'incerteses i problemes.

Precisament després dels problemes i incerteses de les primeres setmanes de l'estat d'alarma, les empreses han tornat a la feina. Tothom està treballant ara mateix igual que abans del Coronavirus?
Ara la feina es comença a normalitzar, però estem treballant amb protocols nous de seguretat contra la covid-19 i com passa sempre, qualsevol novetat ofereix dubtes i incerteses. Ara, amb la fase 2 del desconfinament, alguns d'aquests dubtes s'han esvaït i ja podem tornar a recuperar una certa normalitat.

Quins són els principals problemes que es troben les empreses per fer front a les mesures de prevenció que imposen les autoritats?
Hem hagut de superar problemes diversos. Hem hagut de treballar com deia abans amb nous protocols per la seguretat sanitària, que no estaven inclosos en molts dels pressupostos que teníem acceptats prèviament, amb un sobre cost que això suposa i que haurem d'analitzar cas per cas amb el client. També hem tingut problemes de subministrament de materials perquè hi ha hagut endarreriments en els terminis de lliurament pels problemes de mobilitat, principalment en les primeres setmanes.

Quina valoració fa de les ajudes que han plantejat les administracions a les empreses com els ajornaments de quotes, ERTO's, bonificacions, etc. Han estat suficients i prou àgils?
Tot el que són ajornaments és pa per avui i fam per demà. Així de clar. El que s'hauria d'imposar és una reducció d'impostos per la caiguda de la facturació. Els ERTO's han estat un ajut real per no haver de tancar empreses quan es va decidir que s'havia de deixar de treballar.

A començament de març els indicadors parlàvem d'un bon moment per la construcció per encarar els anys vinents a les nostres comarques. L'aturada per la Covid creu que pot generar la mateixa incertesa que fa deu anys amb la crisi econòmica?
A les nostres comarques tenim una dependència molt gran del turisme i per això fins que no sapiguem com evoluciona el turisme, no sabrem com ens afectarà directament i podrem superar la crisi que està al caure.


Les autoritats temen una aturada del consum, una aturada que també afectaria el sector immobiliari i, de retruc, al de la construcció. Com ho veu?
Si no es reactiva l'economia ràpidament, el consum s'aturarà. Hem de pensar que hi ha molta gent que avui en dia cobra el just per menjar, estan a l'atur o afectats per ERTO's i no poden pensar en consumir, només en subsistir.

La reacció a la crisi de la Covid ha demostrat que els sistemes sanitaris i la societat en general no estava preparada. Espera que aprenguem dels problemes que hem tingut?
Crec que ja n'hem après, però hi ha una part de la nostra societat que és incívica i pot causar rebrots posteriors de la pandèmia per inconsciència.

En l'àmbit local, el Gremi de la Construcció ha tornat a reclamar la importància de l'empresariat local per ajudar a sortir al territori. Creu que les institucions comprendran la importància d'apostar per l'empresa local de forma definitiva?
Ara en aquest moment les institucions hi apostaran, però quan es relaxin les coses, ja ho veurem. La feina des del Gremi és recordar-los constantment que s'ha d'apostar per l'empresa de quilòmetre zero, les empreses de proximitat, perquè no se'ls oblidi. Esperem que definitivament entenguin que s'ha de fer costat a les empreses locals, que som les que donem feina als treballadors de les nostres comarques i generem riquesa al nostre territori.

L'Ajuntament de Reus acaba de presentar un pla d'inversions de 4'5 milions d'euros per reactiva l'economia local. Quina valoració en fa?
Considerem que és una proposta positiva. Ara és l'hora de la veritat i veurem si aquests 4'5 milions d'euros són per ajudar realment a les empreses d'aquí.

Des del Gremi es va decidir informar i enviar tota la documentació necessària als agremiats. Ha estat ben rebuda pels agremiats aquesta tasca?
Durant l'estat d'alarma hi ha hagut moltes novetats en lleis i normatives que canviàvem diàriament. Per això vam decidir crear un grup de whatsapp per prioritzar la immediatesa de les normes i poder resoldre les inquietuds dels nostres agremiats. Crec que l'esforç que hem fet ha estat valorat molt positivament.

La compra centralitzada de material sanitari va ser una altra de les iniciatives del Gremi. Quina valoració en fa?
La compra centralitzada de material sanitari es va fer per una manca de subministraments de mascaretes, gels i altres productes sanitaris La resposta dels agremiats ha estat molt positiva, fent una compra conjunta valorada per sobre dels 12.000 Euros, donant uns preus molt competitius en el moment de fer la compra. Més endavant, si els nostres agremiats ho necessiten, farem noves compres.

L'estat d'alarma es va declarar precisament el dia que estava convocada l'assemblea general per escollir nou president, unes eleccions que es van haver d'ajornar. Quan està previst que es faci?
Estem esperant la normativa que permeti fer reunions presencials. Crec que al setembre podrem tornar a fer l'assemblea presencialment.

L'estat d'alarma també va fer suspendre la festa patronal, l'homenatge als jubilats i el concurs de paletes previst pel mes de juny. Està previst que es faci a la tardor alguna d'aquestes activitats o es posposarà pel 2021.
Enguany malauradament ja no la podrem fer. Tot apunta que la farem l'any vinent.

És optimista amb la nova situació que ens tocarà viure i que s'ha anomenat 'la nova normalitat', tot i que encara no sabem molt bé què vol dir?
Fins que no tinguem una situació de normalitat com abans, la nostra feina serà més complicada i per això esperem que aviat hi hagi una vacuna. Aquesta nova normalitat, amb els nous protocols que ens imposen, ens provoca un increment de costos a les obres. Creiem que en part paralitzarà l'economia i a la gent en general li costarà més fer noves despeses.

 

‘Esperem que l’administració aposti per l’empresa local’

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96