Notícies

 

Premi del Col·legi d'Aparelladors per una obra executada per Constècnia 3

26 Gener 2021 | La Selva del Camp

L'aparellador Carles Bou ha rebut el Premi Construcció Catalunya que atorga el Col·legi d'Aparelladors de Barcelona en la seva edició 2020 per la direcció executiva de l'obra realitzada per l'empresa de la Selva del Camp Constècnia 3, que ha realitzant la construcció del celler Clos Pachem de Gratallops, al Priorat.
Es tracta d'un projecte a partir del treball de l'equip d'arquitectes i direcció d'obra format per David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros i Roger Tudó. A banda de la direcció d'obra realitzada per Constècnia 3, en aquests guardons també han rebut els premis en les diferents categories el Castell de Montjuïc a Barcelona, l'Institut de Recerca Mèdica de l'Hospital de Sant Pau, el Teatre l'Artesà del Prat de Llobregat l la nova seu corporativa de Metges Sense Fronteres (MSF) . Aquesta era la XVII edició dels Premis Catalunya Construcció que organitza el Col·legi d'Aparelladors de Barcelona (CAATEEB). L'acte de lliurament dels premis tindrà lloc properament un cop les condicions sanitàries de la pandèmia ho permetin.
La direcció d'execució de l'obra de Constècnia 3, empresa del Gremi de la Construcció del Baix Camp, ha obtingut aquesta distinció en una categoría que comptava amb tres finalistes: l'estadi Johan Cruyff del FC Barcelona a Sant Joan d'Espí on habitualment hi juga el filial del Barça i l'equip femení; els pavellons de banquets i zona de cuines del Castell de Perelada i també el Parc Glòries al 22@ de la capital catalana.
El celler Clos Pachem està ubicat al nucli històric d'aquest poble del Priorat amb l'arquitectura sostenible com a pauta i construït amb materials naturals, senzills i duradors sense revestiments d'acabat. L'espai central de l'edifici és la nau de fermentació amb una estructura que permet una refrigeració 100% natural i una completa estabilitat hidrotèrmica. El nivell de definició i de detall de l'edifici, tant en el projecte executiu com durant la realització 1 de l'obra, ha estat molt elevat i, en conseqüència, el control de l'obra va ser molt intens i meticulós per tal de garantir el resultat desitjat. S'han executat una sèrie d'elements singulars com ara llindes i bigues ceràmiques, sostre de la nau o forjats ceràmics dels quals no es tenia cap antecedent.
Això ha obligat a la realització de proves in situ i de laboratori per tal de garantir un òptim resultat final. En el seu veredicte, el jurat destaca "la perfecció en l'execució d'un projecte que resulta altament innovador pel que fa al treball del maó, en un homenatge a la construcció tradicional que ha estat portada al límit i més enllà dels valors de l'arquitectura sostenible".


AL MIG DEL POBLE DE GRATALLOPS
L'obra premiada pel Col·legi d'Aparelladors de Barcelona està situada en una trama urbana típica de centre històric d'un poble del Priorat, amb carrers estrets i cases entre mitgeres i una gran l'Església com a protagonista que clarament defineix el caràcter de el lloc. L'edifici, que ocupa un solar en forma de "L", és composat principalment per una gran nau interior, on s'ubica la part productiva, un gran espai a triple alçada on se situen les tines de fermentació del vi, al voltant del qual tots els altres espais s'articulen. Els murs que delimiten la nau, de fins a 1,75m. de gruix, ajuden al control de tèrmic de l'espai. Tot un sistema de murs de càrrega ceràmics, amb múltiples capes entre pilastres que creen càmeres per a la circulació de l'aire que serveixen per refrigerar l'edifici de forma 100% natural, un tipus de ventilació idònia per un celler. Dins d'aquests grans murs, també es configuren algunes estances més petites que serveixen per allotjar els usos complementaris de l'activitat del celler.
D'altra banda, tenim el passatge en forma de "Z" que discorre com un carrer interior seguint la geometria del mur de pedra que fa de mitgera. Com una extensió de l'espai públic dins de l'edifici, és el que dóna l'accés principal al recinte i serveix de circulació i espai de benvinguda per a visites i tastos. El passatge és l'espai de recepció del raïm i dels visitants. Aquest recorregut semiexterior segueix una successió de cobertes a diferents alçades combinades amb una sèrie de forjats que fan d'amplis replans entre escales. Un mur de pedra de traçat irregular, que havia estat un antic frontó, amb una alçada d'uns 10 metres, fa de límit amb els veïns. La seva composició de materials diversos com recrescuts ceràmics, pedres i restes d'arrebossat, converteixen a aquesta mitgera en un punt singular del projecte. Les façanes revestides amb una capa fina de morter de calç contextualitzen l'edifici amb l'entorn.

CONTROL TÈRMIC
Tot de l'edifici està pensat de cara al control tèrmic mitjançant estratègies passives com l'estratificació de l'aire, els materials i els sistemes constructius per aconseguir-ne les màximes prestacions i tot un sistema de refrigeració natural utilitzant els elements constructius com a dissipadors de calor.

UN PROJECTE ESTRELLA DE CONSTÈCNIA SL
Aquest és un dels projectes més significatius executats per Constècnia SL en els últims anys i el guardó valora el nivell de definició i de detall de l'edifici, tant en el projecte executiu com durant la realització de l'obra, ja que s'ha valorat l'intens i meticulós control de l'obra per tal de garantir el resultat desitjat. El celler Clos Pachem compta amb
una sèrie d'elements singulars, com ara llindes i bigues ceràmiques, el sostre de la nau o forjats ceràmics dels quals no es tenia cap antecedent.

 

Premi del Col·legi d'Aparelladors per una obra executada per Constècnia 3

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96