Notícies

 

Les comarques tarragonines, a la cua en els preus d'obra nova a Catalunya

25 Febrer 2021 | Reus

Així ho recull l'estudi de l'Associació de Promotors, que destaca el diferencial existent amb la zona de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre

La principal conclusió que s'extreu de l'estudi de l'any 2020 de l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE) que es va presentar fa uns dies en roda de premsa telemàtica, són els preus més baixos de l'habitatge nou a les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, en comparació a la resta de demarcacions catalanes. Això es deu al pes de les comarques ebrenques on no s'hi fa habitatge nou. "Una assignatura pendent al país", va avisar el president de la comissió territorial de l'associació, Daniel Roig. És una dinàmica que s'arrossega i s'accentua, i que també es pateix a comarques d'interior. A tall d'exemple, l'informe anual, que té en compte totes les promocions d'habitatge nou construïdes al territori, contraposa l'àrea turística de la Costa Daurada, on a la zona centre (Cambrils i Salou, bàsicament) el preu de venda per m2 útil se situa en els 2.900 euros -en concret, les cases unifamiliars en 2.575 euros/m2 útil, i les plurifamiliars, 2.996 euros/m2-, front a l'Ebre, on és de 900 i escaig. "Són preus tan baixos que estan pràcticament per sota del cost del valor de reposició de tornar-los a fer, perquè són molt antics", va apuntar el president de l'APCE, Lluís Marsà.

L'estudi també compara les dues principals ciutats, Reus i Tarragona, i constata que a Tarragona, amb una desena de promocions i una trentena d'habitatges -només en resta per vendre el 9%-, la mitjana és d'uns 80 m2 de superfície a un preu que no arriba als 200.000 euros. En comparació a l'any passat, minva el preu de venda (-6,1%) i la superfície de l'habitatge (-8,4%), però el preu/m2 útil es manté (+0,6%). Pel que fa a Reus, on es registren 11 promocions i també una trentena d'habitatges, el preu/m2 ha crescut gairebé un 6%.

"És un territori desigual, s'han pogut mantenir una sèrie de promocions, però fora del triangle que conformen Tarragona, Reus i la zona de Salou, Vila-seca i Cambrils, no hi ha hagut obra nova", constata el president territorial de l'APCE. "Són zones més deprimides on la iniciativa privada no hi pot arribar o es troben en situació de despoblament i tampoc hi ha necessitat d'habitatge", afegeix. "Pel preu d'un habitatge a Barcelona, en compres dos a Tarragona, i quatre o cinc a les Terres de l'Ebre, aquesta és la realitat que tenim", conclou.


Comparativa 2019-2020
Al conjunt de les comarques de Tarragona el 2020 el número de promocions a la venda registrades als municipis estudiats en la mateixa ha augmentat en 17 unitats més respecte de l'any anterior, mentre que els habitatges en oferta han disminuït en 211 unitats, dades que indiquen un cert repunt en el dinamisme de les vendes de nova construcció a la zona. Respecte de les mitjanes, els municipis estudiats que pertanyen a la província de Tarragona fan que la superfície mitjana provincial el 2020 disminueixi un 3,1% respecte de 2019, el preu mitjà de l'habitatge ho fa en un -4,9%, i el preu per m2 de superfície útil en un -6,8% en relació amb l'any anterior.
Pel que fa als municipis de les àrees turístiques, Costa Daurada Centre registra el 2020 un lleu augment de la superfície mitjana respecte de l'any anterior (+0,4%), així com de les mitjanes de preu de venda (+10,5%), i de preu per m2 de superfície útil (+6,2%). Pel que fa a Costa Daurada Nord, la superfície mitjana s'incrementa el 2020 en un 8,7% respecte de 2019, el preu de venda augmenta en un 6,6%, mentre que el preu per m2 de superfície útil es redueix en un 1,6%. Per últim, Costa Daurada Delta de l'Ebre registra el 2020 disminucions en les seves mitjanes: la de superfície disminueix en un 7,9%, el preu de venda mitjà ho fa en un 15,8% i el preu de venda per m2 útil es redueix en un 11,1%.

Necessitat d'habitatge
Catalunya necessita 25.000 habitatges nous a l'any. L'any passat se'n van iniciar uns 12.000. "Estem en un 60% de les necessitats, a la construcció li costa agafar embranzida", diu el president de l'APCE. Del mig miler d'habitatges en venda a Tarragona i Ebre, un 75% estan acabats i el 25% restant, en construcció. La piscina comunitària cada cop és més valorada en les promocions -un pes del 43,15%. Pel que fa a la rehabilitació d'immobles destinats la venda ha estat inexistent, una tendència a la baixa que el sector immobiliari retreu a l'administració.

Finalment, l'associació ha aprofitat per reclamar a les administracions que la ciutat de Tarragona impulsi un gran pacte de la ciutat per desencallar el POUM, actualment suspès. "És una problemàtica no sols econòmica, sinó sobretot social", remarca Roig. Els promotors estenen la mà a col·laborar en el planejament. Volen que s'hi impliquin tots els agents i insisteixen en la urgència de resoldre-ho. "Ens té molt amoïnats, podria comportar que algun tipus d'inversió es desviés a altres regions d'Espanya", avisa el president de l'APCE.

 

Les comarques tarragonines, a la cua en els preus d'obra nova a Catalunya

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96