Notícies

 

‘El nostre sector necessita mà d’obra qualificada que garanteixi el relleu generacional’

21 Març 2021 | Barcelona

Lucía López. la gerent de la FLC assegura en aquesta entrevista per la Façana que l'entitat paritària "treballa constantment en oferir una oferta formativa adaptada a les noves necessitats formatives" i afegeix que amb l'afectació de la Covid19 l'entitat ha continuat oferint els seus serveis potenciant la formació online, que es mantindrà en el futur així com diversos serveis a través de les diverses plataformes digitals que ha impulsat.


Com a conseqüència de la pandèmia, l'any passat es va haver de replantejar bona part del funcionament de la Fundació Laboral. Com va afectar al funcionament de l'entitat l'arribada de la Covid19?
És cert que durant la crisi sanitària provocada per la COVID-19 i l'afectació de l'activitat formativa ens vam haver d'adaptar a la nova realitat i a les noves necessitats del sector sense deixar de continuar donant el servei demandat per empreses i treballadors. Tanmateix, el procés de transformació digital impulsat a nivell estratègic des de la FLC i la implantació de noves metodologies, ens van facilitar i permetre assumir més formació mantenint les activitats i serveis presencials i no presencials de forma continuada per als treballadors i les empreses del sector consolidant una menor afectació de la prevista. A més, quan les autoritats sanitàries ho van permetre, vam reactivar e implementar la formació presencial en tots els nostres centres formatius de Badalona, Tarragona i l'Hospitalet de Llobregat, garantint totes les mesures de seguretat i salut complint amb els protocols propis de la Fundació Laboral i de les autoritats sanitàries.

La Fundació Laboral ha apostat per la formació virtual i la formació on-line. Imaginem que aquesta aposta us ha permès poder funcionar molt millor i us ha ajudat a replantejar part del funcionament. Com us ha afectat això?
Sí, hem hagut d'adaptar les nostres metodologies a la situació que estàvem vivint, apostant, entre d'altres accions, per obrir la nostra plataforma de cursos online gratuïta (MOOCs "Masive online open courses") durant la pandèmia, mitjançant 40 accions formatives de curta durada en diferents matèries de màxima actualitat per al sector i per la utilització de noves metodologies en formació com l'aula virtual. Això ens ha permès combinar la formació presencial en els nostres Centres de Formació amb la formació en aules virtuals, realitzant diferents certificats de professionalitat, destacant entre ells els certificats d'activitats auxiliars de magatzem, operacions bàsiques de serveis administratius generals, neteja en edificis industrials, docència per a la formació professional per a l'ocupació.

Comencem l'any 2021 i continuem afectats per la pandèmia. Quins són els principals reptes o els més immediats de la Fundació?
Nosaltres continuem actualitzant i ampliant la nostra oferta formativa aprofitant les eines tecnològiques i digitals i apostant per noves metodologies en formació. Actualment, el sector de la construcció és un dels sectors que esdevindrà motor econòmic en els pròxims anys. El nostre sector necessita mà d'obra qualificada que garanteixi el relleu generacional que hores d'ara ja afecta a les empreses de la construcció. La FLC treballa constantment en oferir una oferta formativa adaptada a les noves necessitats formatives, com ara, formació en el marc de la innovació del sector, la eficiència energètica, el sector dels prefabricats o la construcció industrialitzada i la seva incidència en la economia circular.

Com a reptes immediats, la Fundació vol apropar a les empreses i treballadors del sector l'Acreditació de Competències, com a eina per reconèixer la qualificació dels treballadors, a través de l'experiència laboral o la formació dels treballadors, que entenem que a curt termini serà un dels processos per assolir la dignificació dels oficis de la construcció. A més, intentem, amb diferents iniciatives, apropar i potenciar la presència de les dones i dels joves al sector.

Quines novetats de cara al curs 2021 tindreu a la Fundació Laboral?

Com he comentat abans, com a novetats, hem implantat la formació presencial en Certificats de Professionalitat amb aules virtuals. Els alumnes realitzen una part dels continguts formatius a través d'aules virtuals combinant la assistència presencialment als centres de formació per realitzar les pràctiques i les avaluacions dels mòduls formatius amb la formació virtual. Oferim diferents certificats de professionalitat de la família professional de edificació i obra civil, formació en mitjans auxiliars a Tarragona com ara formació en alçada o treballs confinats i també formació en maquinària amb el suport de simuladors virtuals per a treballadors ocupats i desocupats. Tenim un nombre important de cursos subvencionats adreçats tant a persones treballadores com a persones en recerca d'ocupació, que es poden trobar a la web Cursosenconstruccion.com.


Una altra eina de la Fundació Laboral és la Borsa de Treball en el sector de la construcció. Creu que les empreses la fan servir o encara és una eina que té més potencial per a recórrer?
La Fundació promou la inserció laboral dels alumnes que realitzen formació, així com la millora de les eines per garantir l'ocupació, ja que no entenem un procés formatiu si no va acompanyat de la inserció o la millora de l'ocupació dels participants. Per això, disposem d'una Borsa de Treball pròpia Construyendoempleo.com, on gestionem tant perfils de candidats com ofertes d'ocupació en el sector i afins.
Ara mateix, la Fundació està portant a terme el Projecte Construyendo Empleo, amb la finalitat d'ampliar el nombre de persones candidates, així com, d'ofertes al portal d'ocupació de la Fundació laboral de la Construcció. Aquest projecte, es porta a terme amb la col·laboració de les organitzacions empresarials i sindicals, amb l'objectiu d'arribar al màxim d'empreses i treballadors del sector. Encara ens queda recorregut i estem apostant molt fort per enriquir la nostra borsa de treball en quant a ofertes de feina i candidats.
Així mateix, la Fundació Laboral de la Construcció es agència de col·locació autoritzada pel Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), en els seus centres de formació de Badalona i de Tarragona.

Quin és el futur de les instal·lacions de la Fundació Laboral al centre de formació de Tarragona?.
La Fundació Laboral de la Construcció de Catalunya continua sent una entitat de referència en el sector i un aliat clau per treballar pel futur d'empreses i professionals.
Per això, l'aposta de la entitat paritària a Tarragona és continuar implementant el seu treball a tota la província amb nous reptes i serveis, com impulsar el servei d'intermediació laboral a través de la Borsa de Treball.


Se seguirà apostant per la formació presencial i pràctica en aquestes instal·lacions?
Des de l'apertura del centre de formació a Tarragona, al 2016, el nombre d'alumnes que s'han format en ell, ha anat augmentant any rere any. L'any 2020, es van formar en aquest centre uns 1.200 alumnes, tot i això de la situació complicada que vam tenir amb la pandèmia.
El nostre Centre compta amb unes instal·lacions amb més de 3.500 m2 destinats a zona de pràctiques, que ens permet oferir una formació pràctica de qualitat i adaptada a la realitat del sector i al mercat laboral. Continuem apostant i potenciant les nostres instal·lacions i serveis a Tarragona.

 

 

‘El nostre sector necessita mà d’obra qualificada que garanteixi el relleu generacional’

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96