Notícies

 

‘Un dels objectius que ens hem marcat en aquesta nova etapa és incrementar la xifra d’agremiats’

24 Maig 2021 | Reus

Ha estat elegit nou president del Gremi un any després del que inicialment havia estat previst. Com ha anat tot aquest procés?
A l'assemblea general de l'any passat s'havia d'elegir nou president, ja que els estatuts del Gremi no permeten aquest càrrec més de dos mandats seguits de quatre anys. L'assemblea s'havia de celebrar inicialment el dia 16 de març del 2020, just el dia que es va decretar el confinament total per la pandèmia i, per aquest motiu, el segon mandat del Gregori Salvat es va allargar un any més del que inicialment estava previst. Després d'un any esperant i veient que les mesures restrictives per la Covid encara anàvem per llarg, vam decidir fer l'Assemblea General de forma telemàtica, i finalment es va celebrar el 26 d'abril.

Tot i que s'estrena com a president, ja formava part de la junta del Gremi i fins i tot el seu pare també n'havia format part en etapes passades. Quina és, per tant, la relació personal que té amb l'entitat?
Podríem dir que tota la vida he estat vinculat al Gremi. Des que tinc ús de raó que per casa he sentit parlar del Gremi a través del meu pare, que ha format part de diferents juntes durant dècades, com Secretari General, i com a fundador i primer director de "La Façana" (nom que es va inventar ell, per cert). I darrerament, el 2016, em vaig incorporar a la junta amb el Gregori Salvat de president.

Tot just acaba de presentar una executiva pràcticament de continuïtat amb Gregori Salvat ara de vicepresident. Com valora la feina que s'ha fet durant els últims 9 anys?
Com ja vaig dir a l'assemblea després de ser escollit, valoro positivament i agraeixo la feina feta pel Gregori i per les juntes que l'han acompanyat, ja que van agafar la gestió del Gremi el 2012 en plena crisi econòmica, que va provocar una davallada important d'agremiats i molts problemes pel nostre sector, i per acabar-ho d'adobar havent de passar darrerament per una crisi sanitària sense precedents al món. És per això i per poder seguir amb la feina ben feta, d'ençà que el Gregori em va proposar el nou càrrec de President, fa més d'un any, vaig tenir clar de mantenir la continuïtat de la darrera junta executiva, amb el Gregori Salvat de vicepresident, el Pere Vinaixa de secretari i el Joaquim Fabra de tresorer, i vaig proposar la continuïtat de tots els membres de junta que volguessin, i s'ha de dir que tots van acceptar.

A la resta d'integrants de la junta també hi trobemnoves incorporacions i alguns d'ells molt joves. Quin és l'objectiu d'aquestes incorporacions?
La junta s'ha d'anar renovant, ens anem fent grans, i la millor manera de fer-ho és que es vagin incorporant nous membres joves amb ganes de col·laborar, empenta i amb idees engrescadores, que és allò que necessita qualsevol col·lectiu per renovar-se i millorar.

El Gremi de la Construcció del Baix Camp és una de les entitats més importants de la comarca i amb més història. Creu que té prou repercussió i prou força davant de l'administració com ara l'Ajuntament de Reus o la resta d'ajuntaments de la comarca?
Amb l'Ajuntament de Reus sempre s'ha tingut molt bona relació i sempre s'ha procurat tenir-hi contacte permanent. Es fan reunions periòdiques amb l'àrea d'Urbanisme i amb el departament de Brigades. La nova junta seguirem amb aquestes reunions pautades i també amb l'àrea de Mobilitat. Tenim la intenció també d'acostar el Gremi als ajuntaments de la resta de pobles de la comarca, ens hi volem reunir amb tots els que puguem per a oferir-los la voluntat de continuar treballant pels interessos dels professionals de la nostra comarca i establir dinàmiques de treball i col·laboració.

Per què una empresa que no està agremiada s'hauria d'agremiar?
El Gremi de la Construcció del Baix Camp forma part de la Federació de Gremis de la província de Tarragona (Foconta) que, a la vegada està integrada dins de la Confederació Catalana de la Construcció (CCC), de Foment del Treball i també forma part de la Confederación Nacional de la Construcción (CNC), com a ens estatal. També forma part de la Fundació Laboral. Tothom pot entendre doncs que la força d'un col·lectiu és molt més potent que la individual davant de l'administració, o a l'hora de negociar el conveni col·lectiu provincial, per exemple. Però també pels serveis que ofereix el Gremi als membres en forma de cursos de formació continuada gratuïts, peritatges, assessorament jurídic, fiscal i laboral; i servei d'informació del sector a través de circulars periòdiques. I sobretot en forma de preus especials en assegurances, abocador de Botarell i Gestora de runes de Vinyols, i subministraments de combustible. O condicions preferents en algunes entitats bancàries i magatzems de subministres. Tota la Junta i jo mateix animem a tots els empresaris i professionals que encara no estan agremiats a què es decideixin a conèixer el Gremi. Estarem a la seva disposició per aclarir-los els dubtes que tinguin.


Com a nou president del Gremi, un dels seus objectius és incrementar la xifra d'agremiats.
Així és, al Gremi de la Construcció del Baix Camp actualment tenim poc més d'un centenar d'agremiats. Abans de la crisi del 2008 n'hi havia més de doscents d'agremiats. Un dels objectius que ens hem marcat en aquesta nova etapa és incrementar-ne aquesta xifra. La crisi ha estat molt llarga, però el sector s'està recuperant. Creiem que ara és el moment d'aconseguir ser més agremiats per a tenir més representació i més força davant les administracions i els reptes futurs que ens aniran apareixent.

Per altra banda, un tema força preocupant és l'intrusisme al sector. Sembla molt difícil d'aturar.
Si, ho està sent. L'economia submergida és una altra pandèmia al nostre país, i el nostre sector s'emporta la palma. Hem detectat que hi ha gent que fan petites feines a particulars sense ser empresa ni estar d'alta d'autònom, això provoca una competència deslleial a molts agremiats autònoms i empreses petites que es dediquen a aquest tipus de treballs i
que regularment paguem tots els impostos i permisos. Des del Gremi creiem que hi hauria d'haver més control per part dels ajuntaments, principalment. És molt fàcil de detectar quan a un pis o local s'estan
fent unes obres de reforma, i també hauria de ser fàcil de comprovar si els treballadors que les realitzen estan donats d'alta i tenen totes les assegurances al dia.

També és endèmica la falta de personal qualificat.
Si, és un altre dels objectius que tenim sobre la taula aquesta legislatura des del Gremi de la Construcció i la resta d'entitats sectorials. La darrera crisi econòmica que ha durat quasi deu anys ha provocat que el nostre ofici no fos atractiu pels joves que començaven a buscar feina. La majoria de bons d'oficials formats són grans o s'han jubilat, i no han pujat joves perquè no s'han format durant aquests deu anys. Això ha provocat un salt generacional que ara estem pagant. Ens manca mà d'obra qualificada.
Hem de mirar de posar-hi remei incentivant els joves i mirant de crear programes de formació que siguin atractius i que els atrapin de nou.

Parlant del sector, sembla que, almenys, la petita obra, ha revifat amb força durant aquests últims mesos.
És cert. La recuperació de la crisi està sent lenta i creiem que la pandèmia que patim podria haver donat un nou cop al sector. Però sembla que no ha estat així, el nostre sector no ha estat dels més castigats per la pandèmia i se n'està sortint prou bé de moment. Sobretot el que fa referència a obres de particulars i reformes, de la contractació d'obra pública ja no podem dir el mateix.


Hem passat el pitjor dels efectes econòmics de la pandèmia?
No ho sabrem pas mentre la pandèmia segueixi activa. Com he dit, el sector de la construcció no ha estat dels més afectats econòmicament. Però el panorama que es presenta a partir d'ara és incert. Les administracions han gastat molts recursos per mitigar la pandèmia, i el dèficit és molt alt. Tenim les esperances posades en els fons que Europa vol destinar a regenerar les economies dels països (Next Generation). Bona part d'aquests diners han d'anar destinats a l'eficiència energètica dels habitatges i l'energia verda. Ho hem de saber aprofitar com a col·lectiu.

 

‘Un dels objectius que ens hem marcat en aquesta nova etapa és incrementar la xifra d’agremiats’

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96