Notícies

 

El Gremi de la Construcció del Baix Camp celebra 400 anys (1622-2022) amb un programa d'activitats obert a tota la ciutadania

27 Abril 2022 | Reus

 

  • Un cicle de conferències, una exposició, l'edició d'un llibre, un documental i un concert solidari, entre les principals activitats programades entre els mesos d'abril i desembre
  • El Concurs Intercomarcal de Paletes torna després de la pandèmia en una edició especial que es farà a la Plaça del Mercadal el dissabte 11 de juny

 

El Gremi de la Construcció del Baix Camp ha presentat avui en roda de premsa a l'Ajuntament de Reus acompanyat de la regidoria d'Urbanisme, Marina Berasategui, els actes programats a partir d'aquest dijous i fins al 3 de desembre per commemorar els 400 anys de la creació del Gremi, que és la continuïtat històrica de l'antic Gremi de Mestres de Cases de Reus, del qual se'n té constància històrica des del 1622, gràcies al llibre d'actes que està dipositat al Museu de Reus.
Precisament, per tal de commemorar aquesta efemèride, la junta directiva del Gremi, encapçalada pel seu president, Antoni Sentís, ha volgut presentar avui al costat les activitats que es faran durant tot l'any a Reus i que comencen aquest dijous al Círcol de Reus a les 19.30 h amb una conferència de la periodista Tate Cabré sobre el llegat indià a la ciutat. Antoni Sentís ha explicat que s'ha preparat un programa obert a tota la ciutadania i col·laborant amb el ric teixit associatiu de la ciutat amb actes al Círcol, al Centre de Lectura, a l'Escola d'Arquitectura, al Centre d'Amics de Reus, a l'Institut Pere Mata o al Teatre Bartrina.
Quant a les conferències, a banda de la de Tate Cabré, el programa el completa una xerrada del Grup de Recerca Urbana del Camp; una de l'arqueòleg Jaume Massó sobre el patrimoni perdut a la ciutat i la darrera de Jaume Serrallonga, arquitecte de la Sagrada Família de Gaudí, sobre l'estat actual de les obres de construcció del temple.
Al juny, se celebrarà la diada de Sant Antoni de Pàdua, la nostra festa patronal i, a banda dels tradicionals actes litúrgics, hem de destacar que torna el Concurs de Paletes, que es fa cada dos anys. La darrera edició no es va poder celebrar per la pandèmia i enguany la novetat és el trasllat del concurs, que reunirà una dotzena de les millors parelles de paletes, a la Plaça del Mercadal, que de forma extraordinària acollirà la competició el dissabte 11 de juny al matí. D'aquesta manera, el Gremi pretén donar visibilitat a l'ofici de paleta al bell mig de la ciutat.
Un cop passada la festa de Misericòrdia, la primera setmana d'octubre s'inaugurarà una exposició retrospectiva sobre la història del Gremi que es podrà veure entre el 7 d'octubre i l'11 de novembre a la Sala Quatre del Museu de Reus de la Plaça de la Llibertat. L'exposició estarà comissariada per l'historiador reusenc Joan Navais i produïda tècnicament per Ovni.
El 17 d'octubre el Centre de Lectura acollirà la presentació d'un nou volum de la seva col·lecció de llibres, en aquest cas sobre la història del Gremi. Joan Navais en serà l'autor d'aquesta recerca que també inclourà en facsímil el llibre totalment esgotat d'Ezequiel Gort ‘L'antic Gremi dels Mestre de Cases de Reus', editat l'any 1985.
El 17 de novembre, al Saló dels Distingits del Pere Mata, tindrà lloc la presentació d'un vídeo documental, elaborat per Acid Factory, sobre la història del Gremi en un acte coorganitzat amb l'Ajuntament de Reus que també servirà d'aperitiu del Centenari de Domènech i Montaner que es farà el 2023.
Acabarem els actes del centenari amb un concert solidari del grup de corda Aupa Strings, el 3 de desembre al Bartrina. Amb el suport especial de la Cambra de Comerç, el Gremi pretén tornar a la societat part del que la societat li dona al sector. Per això, la recaptació íntegra anirà a favor de la Càtedra del Dolor Infantil de la URV que dirigeix el doctor Jordi Miró.


Organització, patrocinadors i col·laboradors
El programa d'actes del 400 aniversari del Gremi de la Construcció del Baix Camp és un projecte de la mateixa entitat amb el suport institucional de l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona, el patrocini del Port de Tarragona, la Cambra de Comerç de Reus, el Consell Comarcal del Baix Camp, la Fundació Laboral de la Construcció i les empreses Mausa, BigMat, Unifamiliars Sant Jordi i Cabré Group. Una vintena més d'empreses del sector també hi col·laboren: UN Corredoria, Martorell Serveis de Reforma i Obra Nova, Constructora Baix Camp, Hincosa, Carpinteria KP, Expomat, Electromecànica Blasco Gómez, Materials de Construcció V. Font, Ballarin Treballs de Paleta, Construccions Vinaixa, Gestoria Reddis, Construccions CBR-Grup La Clau, Constructors i Promotors CRAVIC, Constructora Noray, Constecnia SL, Fulgencio Villar SL, Gero 10, Construtora Ferré, Trans Crispi, Andamios Plácido, M.Vilella Constructor, Construccions Plana i Construccions Gregori Salvat.

 

PROGRAMA D'ACTES 400 ANYS GREMI CONSTRUCCIÓ BAIX CAMP1.- CICLE DE CONFERÈNCIES

1.- CICLE DE CONFERÈNCIES

"El Reus dels indians", per Tate Cabré.
Dijous 28 d'abril de 2022. 19.30 h. El Círcol de Reus.
Aforament limitat. Cal reservar a administracio@gremiconstrucciobaixcamp.cat

Existiria el Modernisme sense els indians? I el Círcol? I la plaça Prim? El llegat d'ultramar a Reus ens ofereix moltes sorpreses. Descobrim quins noms s'amaguen al darrere molts elements colonials que fins ara ens havien passat desapercebuts: exòtiques palmeres, frondosos jardins, porxos vuitcentistes... Cafè, copa i puro!

"Guia d'arquitectura de Reus. Fets Urbans", per D. Foz, G.Vidal , I.Mariné, A.Pont, J.M. Solé i J.Sardà, del Centre de Recerca Urbana del Camp (CRUC)
Dijous 12 de maig. 13 h. Escola Tècnica d'Arquitectura a Reus
Alhora que reunien els materials de la Guia d'arquitectura de Reus. Fets urbans, en deu itineraris, de fet deu camins que enfilen les arquitectures valuoses de la ciutat, hem descobert altres maneres d'explicar la ciutat -agrupant, sota conceptes tals com arquitectures absents, monuments invisibles, vivint col·lectivament... l'arquitectura de Reus en un sentit molt ampli.

"La ciutat de Reus: urbanisme i patrimoni", per Jaume Massó i Carballido
Dijous 26 de maig de 2022. 19.30 h. Centre d'Amics de Reus
Aforament limitat. Cal reservar a administracio@gremiconstrucciobaixcamp.cat

La xerrada oferirà un repàs gràfic (per mitjà de plànols, dibuixos i fotografies) de l'evolució urbanística de Reus des del segle XII fins al XX, tot posant especial atenció en els edificis i els altres elements arquitectònics i monumentals que han anat desapareixent a causa dels conflictes bèl·lics i arran de l'especulació constructiva sense control patrimonial.

"Claus per comprendre la continuació de la Sagrada Família avui", per Jaume Serrallonga
Dijous 2 de juny de 2022. 19.30 h. Sala d'actes del Centre de Lectura
Aforament limitat. Cal reservar a administracio@gremiconstrucciobaixcamp.cat

Sovint se'ns pregunta com és que l'obra de construcció de la Sagrada Família pot continuar si el seu geni creador aviat farà 100 anys que ja és mort, i a més, durant el desastre de la guerra civil es va cremar tot el seu obrador amb el projecte a dins. L'exposició pretén demostrar que sí que és possible continuar el projecte d'Antoni Gaudí i que es treballa sempre amb l'esperit de construir amb la màxima fidelitat al que l'arquitecte havia imaginat i que, per tant, és just d'atorgar-li encara avui la seva autoria.

 

2.- 47è CONCURS INTERCOMARCAL DE PALETES DE REUS

Dissabte 11 de juny. De 9 h a 13 h Plaça del Mercadal de Reus.

Com cada dos anys, i ara després del parèntesi de la pandèmia, torna el Concurs Intercomarcal de Paletes de Reus, que arriba a l'edició 47. En aquesta ocasió, algunes de les millors parelles de l'Estat es reuniran a la Plaça del Mercadal per realitzar una construcció que se'ls presentarà al mateix moment del concurs per demostrar la seva habilitat. Un jurat professional decidirà el guanyador i també el primer classificat entre les parelles locals.


3.- FESTIVITAT DE SANT ANTONI DE PÀDUA

Dijous 9 de juny, 19.30 h. Església Puríssima Sang
Dilluns 13 de juny. 13 h. Església Prioral de Sant Pere.

El Gremi de la Construcció del Baix Camp celebrarà la tradicional missa del patró, Sant Antoni de Pàdua, a la Prioral de Sant Pere el dilluns 13 de juny. En acabar la missa es repartiran els tradicionals clavells i estampes commemoratives. Prèviament, el dijous 9 de juny a les 19.30 h, tindrà lloc la Missa de Difunts en sufragi dels agremiats i membres de la Confraria de Nostre Pare Jesús a la Columna i Germandat de Sant Antoni de Pàdua que ens han deixat en l'últim any.


4.- ACTE INSTITUCIONAL DEL 400 ANYS DEL GREMI DE LA CONSTRUCCIÓ DEL BAIX CAMP.

Dinar commemoratiu. Dissabte 18 de juny. 13 h.

El Gremi de la Construcció del Baix Camp commemorarà oficialment els 400 anys de la seva creació com a continuació històrica de l'antic Gremi de Mestres de Cases de Reus en la tradicional recepció als agremiats, empreses col·laboradores i institucions, que tindrà lloc en un dinar que s'emmarcarà també en els actes de la festivitat patronal de Sant Antoni Abad. En aquesta ocasió, l'acte servirà d'homenatge a tots els professionals de l'ofici.


5.- EXPOSICIÓ "PEDRA A PEDRA. EL SECTOR DE LA CONSTRUCCIÓ A REUS I AL BAIX CAMP". (títol provisional)
Sala Quatre del Museu de Reus (Plaça Llibertat, 11). Inauguració el 7 d'octubre a les 19.30 h. Fins a l'11 de novembre
L'exposició Pedra a pedra. El sector de la construcció a Reus i al Baix Camp (títol provisional) repassarà d'una forma amena i didàctica, el paper dinamitzador que ha jugat -amb alts i baixos- el sector de la construcció en l'economia de la ciutat de Reus i de la comarca en les últimes dècades. Il·lustrarà la trajectòria i l'evolució del Gremi i del ram de la construcció a la ciutat i al Baix Camp en l'època contemporània. Per fer-la molt més atractiva i entenedora, el pilar central de l'exposició serà la part gràfica i fotogràfica i també les peces històriques relacionades amb l'ofici de constructor. Es tracta d'un projecte comissariat per Joan Navais amb el suport en el disseny de la mostra de l'empresa OVNI Comunicació Visual.

Exposició elaborada amb el suport especial de la Foconta (Federació de Gremis de la Construcció de Tarragona i la FLC)

 

6.- LLIBRE COMMEMORATIU DELS 400 ANYS DEL GREMI DE LA CONSTRUCCIÓ DEL BAIX CAMP, de JOAN NAVAIS.

Presentació: 17 d'octubre a les 19.30 h a la sala d'actes del Centre de Lectura

L'historiador Joan Navais serà l'encarregat de glossar en un llibre la trajectòria dels darrers 40 anys del Gremi de la Construcció del Baix Camp amb la publicació d'un estudi que també incidirà en els esforços del Gremi per reivindicar el ric patrimoni arquitectònic de la ciutat i del territori, i, per fomentar l'oferta formativa vinculada a l'àmbit de la construcció a les comarques del Camp. El projecte es completarà amb la reproducció en format facsímil, de l'obra L'antic gremi dels Mestres de Cases de Reus de l'historiador Ezequiel Gort, publicada l'any 1985 i totalment esgotat. El llibre serà publicat dins la col·lecció de les Edicions del Centre de Lectura/Arola Editors.


7.- PRESENTACIÓ VIDEO-DOCUMENTAL 400 ANYS DEL GREMI DE LA CONSTRUCCIÓ DEL BAIX CAMP.

Dijous 17 de novembre. 19.30 h Saló dels Distingits Institut Pere Mata

El Gremi de la Construcció del Baix Camp ha volgut recollir, aprofitant l'eferèmide dels 400 anys de la seva creació, les declaracions dels protagonistes de l'entitat i del sector amb un vídeo elaborat per la productora Acid Factory que recorrerà la història de l'ofici, els seus protagonistes i els canvis que ha experimentat el nostre territori en les últimes dècades. Tot anirà acompanyat d'imatges d'època, algunes de les quals seran inèdites. L'acte servirà per encavalcar la part final dels actes dels 400 anys del Gremi amb els actes que estan previstos a Reus i altres indrets del país per commemorar l'any 2023 el centenari de la mort l'arquitecte Domènech i Montaner.

Video elaborat amb el suport especial del Port de Tarragona.

8.- CONCERT SOLIDARI DE CLAUSURA DELS ACTES DELS 400 ANYS AMB L'ACTUACIÓ D'AUPA STRINGS.

A favor de la Càtedra de Dolor Infantil de la URV-Fundación Grünenthal.FDiumenge 4 de desembre. 18 h. Teatre Bartrina

El Gremi tancarà els actes del 400 aniversari amb el concert d'Aupa Strings titulat Timelapse XX. Es tracta d'un concert dinàmic i energètic que ens ofereix un timelapse musical per la música del segle XX: swing dels anys 20, funky dels 70, rock dels 80 i pop dels 90 y 2000, acompanyat de temes composats per Aupa, creats sota la influència de tot la música ballada fins llavors. Aquesta formació té un recorregut professional de tretze anys amb una metodologia pròpia que combina la composició, la improvisació i la interpretació.
La recaptació del concert anirà destinada integrament a la Càtedra de Dolor Infantil de la URV-Fundación Grünenthal, dirigida pel doctor Jordi Miró. Aquesta càtedra dedica la major part del seu temps i recursos a l'estudi i tractament del dolor infantil, això és, als problemes de dolor que experimenten els infants i adolescents. El dolor infantil és un problema força desconegut, segurament per ser un gran oblidat, absent dels plans de recerca del país. Tots els informes disponibles assenyalen que el dolor infantil està molt mal atès, infratractat.
Concert solidari presentat conjuntament amb la Cambra de Comerç de Reus.

 

El Gremi de la Construcció del Baix Camp celebra 400 anys (1622-2022) amb un programa d'activitats obert a tota la ciutadania

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96