Notícies

 

Torna el Concurs Intercomarcal de Paletes amb una edició especial a la Plaça del Mercadal de Reus

30 Maig 2022 | Reus

 

  • Després de la interrupció dels últims 2 anys per la Covid, aquesta tradicional competició incrementa la dotació dels premis de forma considerable

 

Reus viurà, quatre anys després, una nova edició del Concurs Intercomarcal de Paletes de Reus. Cal recordar que la darrera edició va tenir lloc tot just fa quatre anys al Parc de Sant Jordi de Reus el dia 9 de juny del 2018 i la Covid va impedir que aquesta competició, que es fa cada dos anys, pogués celebrar-se, tant l'any 2020 com l'any passat.

En aquesta ocasió i coincidint amb els actes commemoratius extraordinaris del 400 aniversari de la Gremi de la Construcció del Baix Camp com a entitat que representa la continuïtat històrica de l'antic Gremi de Mestres de Cases de Reus, la junta del Gremi ha aconseguit el permís de l'Ajuntament de Reus per celebrar la 47a edició d'aquesta competició a la plaça del Mercadal, al rovell de l'ou de la capital del Baix Camp. Aquesta important cita tindrà lloc el dissabte 11 de juny a partir de les nou del matí. Aleix Plana, el director del concurs, ha preparat una edició especial, ja que l'ocasió s'ho mereix. "Poder demostrar la nostra tècnica i com fem les coses en un lloc tan emblemàtic com és el Mercadal és un goig pel Gremi del Baix Camp", assenyala aquest professional que l'ha guanyat en diverses ocasions. Ara, però, Aleix Plana, com a director del concurs, s'ha dedicat a preparar-ho i a buscar les millors parelles catalanes. "Al mateix temps, el concurs serveix per reivindicar un ofici que té moltes dif icultats per trobar professionals qualificats, per aquest motiu, presentar-nos al Mercadal potser pot destapar l'interès d'alguns joves que ho puguin presenciar en directe", ha explicat Plana.

Més premis

En aquesta ocasió i gràcies a la col·laboració d'empreses i institucions com la Fundació Laboral de la Construcció, la dotació pressupostària és molt més gran que en edicions anteriors. Així, la primera parella de paletes participants s'emportarà 1.000 euros, 750 serà la dotació del segon premi i 500 euros rebrà la parella de paleta i manobre del tercer premi. A banda i per tal d'incrementar la presència de parelles locals, l'organització ha creat el premi local Arquitecte Domènech i Montaner dotat amb 250 euros més. A banda, totes les parelles participants, pel sol fet de concursar, rebran també un xec de 100 euros.

El desenvolupament del concurs

Com sempre, caldrà construir un element o fer un treball propi de l'art de mestre de cases, els materials seran ceràmics normals i se'n subministrarà la quantitat necessària. El jurat facilitarà als participants un plànol de l'obra a realitzar a escala 1:10. El plànol contindrà la planta, els alçats i les seccions necessàries per definir l'obra, amb les mides bàsiques acotades, la descripció de les instruccions que es considerin oportunes i també una perspectiva aclaridora. A cada parella se li lliurarà, a l'hora assenyalada per començar el concurs, en aquest cas les nou del matí, una còpia del plànol, el qual s'haurà mantingut en secret fins aquell moment. Cada parella construirà la peça dins l'espai acotat, amb els materials subministrats. Els concursants han de dur les eines de mà pròpies de l'ofici. Un cop enllestida la feina, la parella s'haurà de presentar al jurat, que prendrà nota del temps esmerçat. Fet això, els concursants no podran tornar al seu lloc acotat. El concurs finalitzarà una hora després que la primera parella hagi finalitzat el treball i el jurat l'hagi acceptat. En qualsevol cas, el concurs s'allargarà durant un període màxim de 4 hores. Posteriorment, el jurat, integrat per professionals en actiu, membres de l'organització, arquitectes i especialistes, seran els encarregats de supervisar la feina dels paletes i de puntuar el resultat final que els sigui lliurat. El lliurament dels premis tindrà lloc a la mateixa plaça del Mercadal al voltant de dos quarts de dues del migdia si la competició es desenvolupa amb normalitat. 

Torna el Concurs Intercomarcal de Paletes amb una edició especial a la Plaça del Mercadal de Reus

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96