Notícies

 

El Gremi tancarà els actes del 400 aniversari amb un concert solidari al Bartrina amb Aupa Strings per recaptar fons a favor de la Càtedra de Dolor Infantil de la URV

23 Novembre 2022 | Reus

  • Aquesta actuació, que tindrà lloc al Teatre Bartrina de Reus la tarda del 4 de desembre, posarà el punt final als actes commemoratius dels 400 anys del Gremi de la Construcció del Baix Camp
  • El Gremi, amb el suport de la Cambra de Comerç de Reus, ha decidit lliurar la recaptació integra a la Càtedra dirigida pel doctor Jordi Miró per recolzar els projectes que està portant a terme

El Gremi de la Construcció del Baix Camp tancarà els actes del 400 aniversari de l'entitat que s'estan celebrant durant tot l'any amb un concert solidari de la formació de corda Aupa Strings el diumenge 4 de desembre a les 19 h al Teatre Bartrina de Reus. La recaptació integra del concert anirà destinada a la Càtedra del Dolor Infantil de la URV-Fundación Grünenthal, dirigida pel doctor Jordi Miró.

Aquest matí s'ha presentat el concert en una roda de premsa a la Cabra de Comerç de Reus que ha comptat amb la participació d'Antoni Sentís, president del Gremi de la Construcció; Jordi Miró, director de la Càtedra del Dolor Infantil de la URV i de Jordi Just, president de la Cambra de Comerç de Reus que col·labora directament en l'organització d'aquest concert benèfic.
Les entrades anticipades pel concert d'Aupa Strings s.XX ja es poden comprar al web www.teatrebartrina.cat al preu de 12 i 15 euros. També es podrà col·laborar amb el concert a través d'una fila zero al número de CC ES13 0081 0087 5500 0169 0070, per tots aquells que vulguin aportar el seu granet de sorra i no puguin assistir a l'actuació.
Aupa Strings
Aupa Strings és una formació musical de llarga trajectòria amb constants gires internacionals que està dirigida per Asier Suberbiola (Donosti, 1976). A Reus, el grup presentarà Timelapse XX, un concert dinàmic i energètic que ens oferirà un timelapse musical per la música del segle XX: swing dels anys 20, funky dels 70, rock dels 80 i pop dels 90 i els 2000, acompanyat de temes composats per Aupa Strings, creats sota la influència de tot la música ballada fins llavors. En el concert de Reus el quartet estarà format per Asier Suberbiola, violí; Edu Torné, violí baríton; Jon Cottle, violoncel i Roc Alemany al violí.

Recaptació solidària
Segons ha explicat el doctor Jordi Miró, els diners recaptats en el concert de Reus serviran per finançar el programa per a l'Estudi i Tractament del Dolor infantil de l'Hospital Universitari Sant Joan, inclòs a la llista mundial de programes de dolor pediàtric de la International Association for the Study of Pain (IASP). Aquest servei pioner, que aplica teràpies que desenvolupa la càtedra i el grup de recerca ALGOS sota la direcció de Jordi Miró, és l'únic de la seva categoria a l'Estat espanyol i una de les úniques set unitats registrades per la IASP a Europa. Vigent des de l'any 2007, és un servei gratuït que proporciona als pacients d'entre 8 i 18 anys i a les seves famílies el tractament i l'ajuda per afrontar adequadament el problema i millorar la qualitat de vida. El seu objectiu és pal·liar la falta de recursos i de professionals de salut formats específicament per detectar aquesta patologia i atendre les demandes de la població, que comporta que la majoria de pacients no rebin el tractament que necessiten. Cal tenir molt present que una de cada tres persones en edat infantil pateix algun problema crònic de dolor.


La Càtedra de Dolor Infantil URV-Frundació Grünenthal
La Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundación Grünenthal compta amb un grup multidisciplinar de professionals preocupats per millorar la qualitat de vida dels nens, adolescents i adults joves amb dolor. Els seus camps abasten, entre d'altres, la investigació, la docència, el tractament, les noves tecnologies i la comunicació, de manera que es tenen compte tots els aspectes del procés de recerca. A més, aquesta unitat compta amb una important xarxa d'investigadors col·laboradors d'universitats d'arreu del món, majoritàriament catedràtics, doctors i professionals de referència en aquest àmbit d'estudi.
Aquesta iniciativa es desenvolupa i es concreta a partir de la feina feta des del grup de recerca ALGOS de la Universitat Rovira i Virgili. ALGOS és un grup multidisciplinar de clínics i investigadors interessats per ajudar a l'avenç en l'estudi del dolor infantil i millorar el seu tractament. Com a grup, ALGOS està reconegut per la Generalitat de Catalunya com a grup consolidat de recerca en dolor. Des del grup ALGOS s'investiga i avalua l'eficàcia de diferents tipus de tractaments per al dolor crònic amb l'objectiu d'ajudar a millora la qualitat de vida de les persones.

Alguns dels projectes en què es treballa des de la Càtedra actualment són:

Fibroline: projecte que desenvolupa un programa d'intervenció cognitivoconductual (TCC) per a la fibromiàlgia en adolescents i adults joves, auto administrat mitjançant tecnologia mòbil intel·ligent. L'objectiu principal és comprovar si aquest tractament és eficaç per a millorar la qualitat de vida d'aquestes persones.


Paintoo: Els nens amb discapacitat intel·lectual greu poden sentir dolor. Tanmateix, és possible que no puguin comunicar-se verbalment i, per tant, l'avaluació del dolor es torna més difícil. L'objectiu principal d'aquest projecte és ajudar a millorar la qualitat de vida en nens/es amb discapacitat intel·lectual greu, ajudant a millorar l'avaluació del seu dolor. Per abordar aquest objectiu es plantegen tres accions: Dissenyar i desenvolupar una aplicació mòbil que inclourà una secció d'educació per ajudar els usuaris (cuidadors o professionals de la salut) a aprendre com avaluar el dolor en nens/es amb discapacitat intel·lectual greu, i una mesura fiable i vàlida per facilitar l'avaluació i mesura del dolor en aquesta població; provar la usabilitat d'aquesta aplicació, i examinar l'eficàcia d'aquesta aplicació per augmentar les habilitats dels cuidadors i els professionals de la salut per avaluar la intensitat del dolor en aquests nens/es.

#Mapavi: Es tracta d'un estudi sobre el dolor en persones amb ceguesa o visió parcial. La recerca ha demostrat que aquest col·lectiu té una major sensibilitat al dolor, i es mostra més vigilant als estímuls dolorosos, i que la hipersensibilitat i la hipervigilància són factors de risc. Per això s'impulsa un projecte per aportar dades i desenvolupar tractaments millors, també suportats per aplicacions mòbils, amb els quals millorar la qualitat de vida de les persones amb problemes de visió que a més pateixen per causa del dolor.
També s'impulsa la campanya #borremoseldolorinfantil, amb un clar enfocament de sensibilització i conscienciació social sobre el dolor crònic infantil, un problema que afecta el 30% de la població infantojuvenil i que ha estat un tema sovint oblidat i infratractat. En la campanya de moment s'hi han involucrat moltes figures mediàtiques de diferents àmbits i ha aconseguit una important repercussió mediàtica, sobretot gràcies a la col·laboració d'Atresmedia. La campanya es manté viva i activa, i des de la Càtedra de Dolor Infantil es continuen pensant i desenvolupant accions per sensibilitzar la població al voltant d'aquesta problemàtica i donar suport a la recerca de programes de tractament.

La Càtedra de Dolor Infantil organitza des del 2017, conjuntament amb altres agents del sector, les Jornades Nacionals de Dolor Infantil a Madrid, que compten amb la participació dels millor experts en la matèria. L'objectiu és col·laborar i aprendre entre tots en benefici dels nens i nenes amb dolor i les seves famílies. L'estudi i tractament del dolor infantil suposa un desafiament per a tots els implicats. La dificultat per valorar el dolor en els pacients més petits, l'escassetat d'unitats i de programes interdisciplinaris de tractament, la falta de programes especialitzats de formació i, fins i tot, la relativa falta de sensibilitat per part d'administracions i de professionals sanitaris són exemples d'alguns dels reptes complexos als quals ens enfrontem i que abordem en cada jornada, el programa de les quals s'elabora valorant el present i procurant anticipar-nos al futur.


Una de les últimes recerques de la Càtedra:
https://diaridigital.urv.cat/un-estudi-identifica-el-temps-de-pantalles-i-lobesitat-com-a-factors-associats-a-laugment-de-mal-desquena-cronic-entre-els-adolescents-europeus/
La Càtedra també és una de les impulsores de la Declaració de Lima sobre Dolor Infantil:
https://www.dolorinfantil.urv.cat/ca/declaracio-de-lima/

 

El Gremi tancarà els actes del 400 aniversari amb un concert solidari al Bartrina amb Aupa Strings per recaptar fons a favor de la Càtedra de Dolor Infantil de la URV

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96