Col·laboracions

 

La casa adossada

01 Juliol 2014 | Enric Alfonso - Periodista

La casa adossada

 

Montblanc ha enderrocat una altra casa annexa a la muralla de Santa Tecla, la qual cosa permetrà deixar a la vista un nou tram de la magnífica fortificació que delimita el clos medieval. Des de fa més de quatre dècades, l'Ajuntament de la vila ducal restaura torres i panys emmerletats amb l'objectiu que el conjunt recuperi l'aspecte que tenia al segle XIV, un cop alliberat de les edificacions que el van ocultar i desfigurar en segles posteriors. Una actuació de gran magnitud que, sens dubte, contribuirà a impulsar el turisme al municipi i a tota la comarca.
Durant anys, he pogut comprovar satisfet com el perímetre murallat s'ha anat reconstruint progressivament -avui ja és visible en un vuitanta per cent-, si bé sempre m'ha acompanyat un cert neguit per saber què passaria finalment amb Cal Robusté, un edifici cantoner de tres plantes adossat a la muralla de Santa Tecla, vora la torre-portal de Bové. Cal Robusté és d'estil modernista tardà. Va ser bastit el 1925 pel mestre d'obres Joan Solé Folch, segons consta a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Conca de Barbera i a la guia Arquitectura Modernista del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, obra de Tate Cabré i Albert Arnavat editada per la Diputació. La casa destaca per la decoració floral i els esgrafiats de la façana, recentment restaurada. Certament, si aquest immoble es manté dempeus impedirà la visió completa del conjunt medieval, però si s'enderroca es perdrà un patrimoni arquitectonic notable i escàs a la vila. Davant d'aquest dilema, sembla que l'Ajuntament s'inclina per salvar Cal Robusté, una decisió que personalment aplaudeixo. Considero que, en matèria artística, el més antic no necessàriament té més vàlua que el més recent. D'altra banda, els esgrafiats de Cal Robusté són un llegat històric tan montblanquí com els merlets de la muralla.
Però ja se sap que, en matèria de patrimoni, els criteris mai no són del tot objectius, i sovint es presten al desacord i, fins i tot, a la polèmica. Fa dotze anys, per exemple, l'Ajuntament de Tarragona va enderrocar l'antiga Casa dels Militars, del segle XIX, per deixar al descobert noves restes del circ romà. La resolució no va ser unànime, i part de la comissió territorial de Patrimoni hi va votar en contra, si bé això no va ser suficient per salvar la casa, i un bocí de la història de Tarragona va desaparèixer per sempre sota la piqueta. La sensibilitat de l'actual consistori montblanquí evitarà que Cal Robusté no corri la mateixa sort. Però, per desgràcia, el particular emplaçament de l'immoble no contribueix a blindar-ne el futur pels segles dels segles.

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96