Col·laboracions

 

Final d'etapa

19 Maig 2015 | Gerard Gort. Cap d'informatius de La NOVA Ràdio.

Final d'etapa

 

Tres dies abans de les eleccions del 24M a LANOVA Ràdio reuníem en una tertúlia al qui entre d'altres coses va ser alcalde de Montblanc, president de la Diputació de Tarragona i ex conseller de Governació, Josep Gomis; l'històric militant del PSC, Josep Anton Burgasé, que el 1979 ja va ser elegit regidor de l'Ajuntament de Tarragona, i l'ex regidora del PSUC a l'Ajuntament de Reus, Rosa Just. El propòsit d'aplegar-los en una mateixa taula era que parlessin dels canvis en la manera de fer política d'ençà dels primers ajuntaments democràtics. Els tres coincidien en assenyalar que "abans als ajuntaments els regidors dels diferents partits eren adversaris polítics però amics". Predominava gairebé sempre un respecte mutu que d'uns anys cap aquí s'ha esberlat -malgrat excepcions- fins al punt que en alguns casos s'arriba a buscar la destrucció política i, a vegades fins i tot personal, de l'adversari. Els motius pels quals s'ha arribat a aquesta situació són diversos i aquest article no permet aprofundir-hi però el cas és que aquesta degradació en l'exercici de la política municipal -i això seria extrapolable a la política nacional i estatal- té unes conseqüències clares que es constaten també en els resultats de les eleccions a molts municipis amb ajuntaments fragmentats i l'emergència de forces fins ara molt testimonials que han experimentat salts espectaculars. Un escenari que fa presagiar enormes dificultats per a la governabilitat d'alguns pobles i ciutats.

Com que em diuen que aquesta secció ha de contenir algun element que inviti mínimament a l'optimisme no em centraré en els problemes que pot comportar aquest nou escenari -que també en comporta i no precisament pocs- sinó en les oportunitats que obre. Per no parlar genèricament posaré el focus en l'exemple de Reus, on el mandat que acaba ha estat marcat per la judicialització, els enfrontaments personals i polítics i el trencament definitiu d'amplis consensos que s'havien forjat anys enrere. Com que el que ha passat ja no es pot esmenar no queda altra opció que fer foc nou i centrar la nova etapa en teixir uns nous consensos o grans acords en qüestions claus per al futur de la ciutat. Seria un error -penso- insistir en furgar en les ferides obertes i caldria dedicar les principals energies en posar les bases que facin possible grans enteses que possibilitin que Reus surti de l'atzucac en el que es troba. Per aconseguir-ho caldrà temps, generositat, actituds constructives, i noves maneres de governar i de fer oposició. No serà fàcil però les circumstàncies hi obliguen. S'ha trencat la confiança de la ciutadania en les institucions i en els polítics i pel bé comú és necessari reconstruir-la. I aquesta és una responsabilitat col•lectiva, no tan sols de la denominada "classe política".

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96