Col·laboracions

 

Números que no s'entenen

27 Novembre 2015 | Isaac Albesa. Periodista

Números que no s'entenen

 

D'uns anys ençà se'm fa difícil no obrir un mitjà de comunicació qualsevol, ja sigui un diari, una revista o una web, i no trobar-me un estudi, un seguit de dades o una anàlisi quantitativa de qualsevol estadística que ha presentat un banc, una associació, un departament o un ministeri. Els números generalment són ben clars, perquè una xifra o una dada és igual aquí o a la Xina popular com diria Carod-Rovira. En tot cas, el que no acabo de comprendre són les interpretacions que alguns analistes, periodistes o polítics en fan.
Fa unes setmanes hi van haver eleccions al Parlament de Catalunya, unes eleccions que per cert dos mesos després només han servit per demostrar la ineptitud d'una part important de la classe política catalana. Per uns, 62 diputats eren una victòria clara, per altres eren una derrota i per altres ni carn ni peix. No cal dir que d'interpretacions en clau electoral del proper 20D en tindrem per donar i per vendre.
Tampoc s'acaben d'entendre les dades que mes a mes ens donen del nombre d'aturats que tenim a casa nostra. Generalment llegim en el titular que, per citar un exemple, ‘les comarques de Tarragona han creat 1.500 llocs de treball en el darrer trimestre'. Però el problema arriba després un cop es vol aprofundir en aquesta xifra. Per uns aquesta quantitat de nous llocs de treball és la millor dada de la última dècada; per d'altres significa un alentiment de la creació de llocs de treball ja que l'any anterior aquesta xifra pujava molt més i, per últim, aquesta xifra amaga que al mateix temps s'han destruït 2.000 llocs de treball i que per tant la xifra tota és negativa. Quin misteri!
Tampoc acostumen a coincidir la interpretació de les dades al voltant de la inflació o les vendes de cotxes nous amb les quals els fabricants apareixen regularment als mitjans de comunicació per tal recordar-nos que encara hi ha concessionaris a les ciutats. No cal dir que tampoc s'entén la interpretació de les dades de venda de cases de nova construcció, les hipoteques que els bancs donen cada mes, les transaccions d'habitatges de segona mà, les vendes de terrenys industrials, la quantitat de ciment consumit al nostre país o l'infinitat de dades que no serveixen de gaire cosa si el que es vol és amagar la realitat presentant una xifra asèptica sense una interpretació clara i encertada. Per aquest motiu i per tal de poder-nos aclarir amb aquest ball de números, proposo a la Rovira i Virgili la creació d'un nou màster universitari d'interpretació de dades en premsa. Al menys aquests nous estudis serviran per fer pujar el número de matriculats a aquesta universitat, tot i que jo com que sóc de lletres segurament no ho entendré.

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96