Col·laboracions

 

Bon any i bones vaques

21 Desembre 2015 | Josep Baiges

Bon any i bones vaques

 

Fa alguns mesos vaig dedicar la meva col·laboració mensual en una revista local a la irrupció d'un ramat de vaques al carrer de Monterols per obra i gràcia d'un d'aquests establiments que despatxa coses absolutament prescindibles a les antigues dependències de la històrica merceria Sardà. Vaques de cartró pedra, que s'afegien a la ja existent, de fa temps, a l'acreditada Granja Armengol del carrer Ample. En el cas que ens ocupa, però, les vaques no tenen res a veure amb l'activitat de la botiga. Serà que les raons del màrqueting són inescrutables.
Dues de les vaques del carrer Monterols encara són a la balconada principal de la façana d'aquest establiment entorpint la visual del cartell d'aquesta artèria comercial de la ciutat que va crear un dels nostres fills il·lustres, el recordat Ramon Ferran. Ignoro si l'Ajuntament té alguna normativa en aquest sentit per preservar la imatge de carrers amb tant glamour com el Monterols. Com ja apuntava en l'article, el problema és el precedent: es comença per les vaques i s'acaba per alguna altra animalada penjada del balcó.
Però la sorprenent proliferació de vaques "urbanes" a la ciutat s'ha vist enriquida per un altre bèstia, d'idèntiques proporcions, que ha aparegut al centre comercial de la Fira. Una vaca que serveix de reclam per un establiment que despatxa gelats italians i que respon al nom de "Mamma Mia!", la mateixa expressió que deu utilitzar algun vianant que passeja pel centre de la ciutat i veu la vaca penjada ensenyant-li el pompis.
Llegia l'altre dia que, segons la FAO, les vaques del món produeixen, entre flatulències i excrements, el 18% dels gasos d'efecte hivernacle. Un percentatge superior al de cotxes, avions i demés formes de transport juntes. La substitució del pa amb tomàquet i pernil o botifarra tradicional per les hamburgueses de carn picada de vaca, tan habitual en establiments de casa nostra, no solament produeix una pèrdua dels nostres costums gastronòmics sinó que, a més, el porc emet molts menys gasos nocius. Una dada certament curiosa. No es pensin, però, que un servidor reclami que els establiments al·ludits substitueixin les vaques per porcs. Al cap i a la fi les vaques de cartró pedra (que se sàpiga) no produeixen cap mena de flatulència i excrement. Només faltaria.
En qualsevol cas, i deixant de banda totes aquestes animalades que van bé per desengreixar l'actualitat de l'últim dia d'aquest 2015, avui toca celebrar l'arribada de l'any nou plegat de bones intencions i (qui sap!) de vaques al Món de Reus.

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96