Col·laboracions

 

Liquidació total

19 Octubre 2015 | Isaac Albesa. Periodista

Liquidació total

 

Si un s'ha passejat encara que siguin mínimament pels carrers del centre de Reus en les darreres setmanes s'haurà adonat que hi ha dos anuncis que sobresurten sobre la resta, un cop ja ha passat el 27s sense cap tipus de solució a la incertesa provocada pels resultats dels comicis referendaris. M'estic referint als cartells anunciant l'obertura del futur centre comercial La Fira que ha impulsat Metrovacesa i que està previst que obri la primera setmana de novembre, tot just abans que comenci l'habitual bogeria de la campanya de Nadal i les posteriors rebaixes.
A banda d'aquests anuncis, els altres cartells que es poden trobar per alguns dels principals carrers comercials de Reus com ara els ravals, el carrer de Sant Joan o el carrer Prat de la Riba són els de tancament o liquidació total, cartells que generalment no estan fets per cap estudi de disseny perquè no és qüestió de gastar més quan parlem de liquidar. No sé si aquests cartells són el resultat de la crisi que ha viscut el comerç tradicional en els darrers anys, són resultat dels elevats lloguers que alguns propietaris apliquen als seus locals -impossibilitant que alguns negocis puguin tirar endavant- o és la precaució per la por que ha generat entre els comerciants l'obertura del nou gegant de la Fira. Aquestes setmanes i veient com el ‘monstre' anava prenent forma és difícil no parar l'orella en qualsevol bar o conversa de carrer i adonar-se del tema de conversa: què farà el comerç del centre de Reus sense alguns negocis com ara el Zara? què faran les petites botigues que estaven al costat d'aquestes marques de renom? I què faran els comerciants si els clients se'n van directes cap al nou centre La Fira i s'obliden de passejar pels Tomb de Ravals o pel Pallol. Jo no tinc la resposta a aquesta preocupació, però com que la secció on estic escrivint ara mateix es diu l'Optimista m'agradaria acabar amb un missatge positiu, encara que no tingui cap base científica. Reus ja existia abans de l'arribada del Zara i del seu propietari Amancio Ortega, l'home més ric del món ara mateix; abans la gent sortia a comprar i a passejar pel centre de Reus i fins i tot podia anar al cinema Monterrosa al Raval de Jesús.
Per això mateix estic convençut que el centre de Reus i també algunes zones del voltant que caldria explotar i impulsar comercialment es mantindran vives i seguiran al peu del canó. Ara bé, no serà fàcil perquè les butxaques no estan plenes com abans i caldrà la unió veritable del sector comercial i un major esforç entre tots.

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96