Col·laboracions

 

L'espelma

30 Novembre 2016 | Josep Baiges

L'espelma

 

Quan era petit a casa de vegades ens quedàvem sense llum. Passava, potser, dos o tres vegades l'any. I els pares, que havien viscut la guerra i que tenien recursos per tot, disposaven a la cuina d'unes espelmes degudament preparades per poder solucionar amb rapidesa la foscúria ocasional. Per un infant com jo aquella situació excepcional constituïa un moment màgic, i aquells sopars a la llum de l'espelma eren fascinants. Fins i tot em sabia greu que tornés l'electre a mig sopar perquè s'havia acabat aquella insòlita aventura a les palpentes.
Fa unes setmanes, de matinada, a Reus va morir una anciana de 81 anys al seu domicili del carrer Santa Anna per culpa de l'espelma que feia servir per veure-hi. Però la seva no era una situació excepcional. Ni tenia cap tipus d'encant, ans al contrari. Feia dos mesos que li havien tallat la llum per falta de pagament. I aquelles espelmes eren indispensables per veure-hi de nit. El sinistre i el fatal desenllaç ha posat al descobert una notícia tristíssima que, per desgràcia, descriu una situació més habitual del que ens pensem.
És cert que vivim en un món ple de solidaritat. Reus n'és un bon exemple. Durant aquests dies hem assistit amb emoció a la crida de l'Ampa Joan Rebull demanant donacions de medul·la òssia atenent la situació del seu alumne de p5, l'Adrià Bergadà, afectat d'una leucèmia. La tradicional campanya del Banc de Sang coincidint amb la Ganxet Pintxo ha registrat xifres històriques. I ahir mateix el Reus i el Nàstic presentaven, a propòsit del derbi, la campanya en favor de la Fundació Noèlia que ajuda als nens amb distròfia muscular congènita. Als ciutadans, per tant, ja no se'ls hi pot demanar més. Quan se'ls necessita, hi són. Per això t'indignen casos com aquest.
Ens hauríem de preguntar com hem arribat a aquesta situació. Com algú amb dos dits de seny li pot tallar l'electre a una senyora de 81 anys que viu sola? Quan devia pujar el rebut impagat? Segurament una fortuna de 20 o 30 euros? I les mateixes empreses no tenen mecanismes per evitar arribar a aquestes situacions? Clar, segurament els llustrosos consellers de les elèctriques deuen tenir altra feina, com ara estudiar com poden retirar el bo social a les famílies nombroses per engreixar, encara més, el seu compte de beneficis. Segurament deu ser això. Encara que pugui semblar un contrasentit, a tot aquest personal, que deuen il·luminar els seus despatxos amb leds d'última generació, els hi aniria bé de tant en tant veure-hi amb una espelma. Potser així entendrien en quin món vivim.

 
 
 

 

© Gremi de la Construció del Baix Camp      Carrer Alcalde Joan Bertran, 13-15, baixos 43202 Reus Tel: 977 32 30 13 Fax: 977 33 00 96